Hirdetés
. Hirdetés

Testre szabott rendszerek

|

A szoftvervagyon-kezelő rendszerek nagyban javíthatnak a szervezeti hatékonyságon. Külföldön már kis- és középvállalati szinten is elterjedt megoldásnak számítanak, Magyarországon azonban még kevés vállalat ismerte fel alkalmazásuk előnyeit: a szoftvervagyon-kezelő rendszerek költséghatékonyabbá és biztonságosabbá tehetik a szervezeti működést.

Hirdetés

A szotvervagyon-kezelés (Software Assets Management - SAM) olyan üzleti eszköz, amely alkalmas arra, hogy menedzselje és optimalizálja egy cég szoftvereszközeinek beszerzését, rendszer-integrációját, fenntartását és hasznosítását. A nagyobb nemzetközi vállalatok esetében a SAM ma már az üzleti stratégia fontos eleme; hasznos eszköz, amely arra szolgál, hogy csökkentse a technológiai költségeket és a szoftverek használatával járó jogi, üzleti kockázatokat, miközben javítja az informatikai rendszerek hatékonyságát és a felhasználók munkakörülményeit - végső soron a teljesítményüket.

A SAM sok szempontból hasznos megoldást jelenthet egy vállalat számára: alkalmazási lehetőségeit az adott szervezet szoftverportfóliója, informatikai infrastruktúrája, forrásai és nem utolsósorban a vállalkozás üzleti céljai határozzák meg.

Hatékony kockázatmenedzsment

A legtöbb vállalat azért dönt az ilyen megoldások rendszerbe állítása mellett, hogy folyamatosan nyomon követhesse és összehangolhassa az egyes programokból rendelkezésére álló kópiák és a hozzájuk tartozó licencek számát. Így a cég kiszűrheti a kalózmásolatokat, és csökkentheti annak veszélyét, hogy felelősségre vonják egy gyártó vagy független ellenőrző szervezet - mint például a nemzetközileg elismert Business Software Alliance (BSA) - ellenőrzése kapcsán.

A szoftvervagyon-kezelés ebben az esetben a szervezet által használt rendszerek és alkalmazások részletes leltárának elkészítését, az aktív licencekkel való összevetését, valamint az engedélyeztetési gyakorlat folyamatos ellenőrzését jelenti. Ennek támogatására számos különféle módszert - a megfelelő informatikai megoldások rendszerbe állítását, a vonatkozó belső szabályrendszerek felállítását, a szoftverleltár programok telepítését stb. - integrálhatnak a vállalatok.

Hasznos stratégiai eszköz

A szoftvervagyon-menedzsment előnyei természetesen nem merülnek ki jogi kockázatok elkerülésében. A megbízható SAM-rendszerek arra is alkalmasak, hogy a kevéssé használt alkalmazásokat és a hozzájuk tartozó licenceket kiszűrve, csökkentsék a beszerzési és támogatási költségeket; elősegítsék a vállalat biztonsági előírásainak betartatását; a számukra hasznos szoftverek hatékony menedzselésén keresztül javítsák a munkavállalók kreativitását. Mi több, az informatikai folyamatok modernizálásával, az infrastruktúra üzemben tartási költségeit is csökkenthetik.

A szoftvermenedzsment-megoldásokat használó cégek ma már számos technológiai eszköz közül válogathatnak. A piacon legelterjedtebb megoldásnak a szoftverleltár rendszerek számítanak, amelyek képesek felismerni az egyes informatikai szisztémákhoz tartozó számítógépeken található alkalmazásokat, és olyan információkat összegyűjteni, mint a forgalmazási engedély, a termékazonosító, a fájlméret, a telepítés dátuma vagy a verzióazonosító. Egyes verzióik arra is alkalmasak, hogy a begyűjtött adatokat a beszerzési információkkal összevetve, kiszűrjék az esetleges licencproblémákat.

Más, összetettebb elemző szoftverek folyamatosan monitorozzák az applikációk kihasználtságát, sőt az alkalmazások licenceinek az aktuális szabályokkal való, valós időben történő összevetését is elvégzik.

Az alkalmazás-ellenőrző megoldások szintén kulcsszerepet játszhatnak a szoftvervagyon-kezelésben. Ezek a rendszerek képesek szabályozni azt, hogy az egyes felhasználók milyen alkalmazásokat futtathatnak - így megakadályozhatják a jogosulatlan hozzáféréseket, és egyéb biztonsági kockázatok kezelését is megkönnyíthetik.

Az említett megoldások mellett az egyes rendszerek telepítését megkönnyítő szoftverintegrációs alkalmazásokat és a programpark naprakészségét, a biztonsági és hatékonysági sztenderdek betartását szavatoló automatikus verziófrissítő alkalmazásokat érdemes még megemlítenünk.

Egységesített előnyök

A nemzetközi szabványokért felelős szervezet, az International Organization for Standardization (ISO) 2006-ban, az International Electrotechnical Comissionnel karöltve kezdte meg a SAM-megoldások szabványgyűjteményének kidolgozását. Céljuk az volt, hogy egy egységesített best practice-t állítsanak össze a szegmens szereplői számára. Ennek első kiadása a SAM-folyamatok részletes leírását tartalmazza, és egyebek mellett a felügyeleti környezetre, a tervezésre, a kivitelezésre, az ellenőrzésre vonatkozó szabványokra is kitér.

A SAM-rendszerek hatékonyságát és sokoldalúságát számos nemzetközi példa bizonyítja. Ezek a szisztémák nem csak az üzleti szektor szereplőinek mindennapjait könnyíthetik meg, de sok esetben a nonprofit szervezetek számára is hasznosak lehetnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Egyesült Államokban székelő Compassion International példája: a nagy múltú keresztény gyermeksegélyezései alapítvány a felajánlásként érkezett szoftverek nyomon követésére és monitorozására használja az egyik piacvezető vállalat megoldását.

Az eredetileg a koreai háború hadiárváinak megsegítésére alakult jótékonysági szervezet a projektre Leadership Associates nevű szoftvervagyon-kezelő megoldások fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó céggel szövetkezett. Együttműködésük olyannyira sikeres volt, hogy a Compaisson úgy döntött, saját szervezetén belül is alkalmazza a vállalat megoldásait, és kampányt indított, hogy felhívja munkatársai figyelmét a szoftvervagyon-kezelés előnyeire és a vonatozó szabályozások betartásának fontosságára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.