Hirdetés
. Hirdetés

Zöldhűtést az adatközpontoknak!

|

A DFC-rendszer haszon az üzemeltetőnek, nyereség a környezetnek, egyedüliként az energiaszolgáltató jár rosszul vele.

Hirdetés

Napjainkban mind nagyobb hangsúllyal szerepel a környezet védelme és az energiahatékonyság. Ahogy tudjuk, óvjuk a környezetünket, például azáltal, hogy kevesebb papírt használunk. „A papírfelhasználás csökkentésével viszont egyre több adat kerül digitálisan rögzítésre és felhasználásra, és bizony ennek is vannak környezetterhelő aspektusai, hiszen már egyetlen egy Google-keresésnek is kimutatható a CO2-költsége – mondta Bernyák Bence, a Klimatrade Kft. szakértője.

Az adatközpontok energiafaló létesítmények: egy átlagos adatközpont esetében - a klimatizálási megoldástól függően - az egész szerver energiafelhasználásának 25-55%-át teszi ki a hűtés energiaigénye. Ezért környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontból a klímatizálási megoldásnak kiemelkedően fontos szerepe van.

„A klímaberendezés legnagyobb energiafelhasználója a kompresszor, kedvező környezeti paraméterek esetén azonban lehetőség van a kompresszor nélküli hűtésre is az úgynevezett FreeCooling (szabadhűtés) megoldásnak köszönhetően” – részletezte a rendszerek működését Bernyák Bence.


A DFC (Dynamic Free Cooling) dinamikus szabadhűtési rendszer viszont mindezt a külső hőmérséklethez és az adatközpont aktuális hőterheléséhez egyidejűleg, dinamikusan igazodva valósítja meg. Amíg egy hagyományos szabadhűtéses rendszer fixen beállított értékű előremenő vízhőmérséklettel üzemel, addig a DFC mindig a lehető legmagasabb hőmérsékletű vizet állítja elő, amivel az adatközpontban kívánt légoldali paraméterek még éppen tarthatóak. Az intelligens rendszervezérlő révén ezt az állapotot a fordulatszám-szabályozott belső- illetve külső ventilátorok és a frekvenciaváltós keringető szivattyúk által valósítja meg. Amint eléri azt a hőmérsékleti pontot (bizonyos hiszterézis paraméter mellett), amikor a kompresszorok üzemeltetése nélkül már nem tartható az adatközpont kívánt hőmérséklete, akkor step-by step kapcsolgatja be a rendszer kompresszorait.

„Adott paraméterek esetén 10 Celsius-fokos hűtővíz hőmérséklet helyett 13 Celsius-fokos vízhőmérséklet is megfelelő a kívánt hűtéshez. A 3 Celsius-fokos vízhőmérséklet-növekedés Budapesten + 33 napot jelent, amikor a szabadhűtés kihasználható” – mutatott egy példán keresztül a DFC-rendszer előnyére a szakember.

A DFC-rendszer nem olcsó, az üzemeltetési tapasztalatok azonban azt támasztják alá, hogy a többletberuházás átlagosan rövidebb, mint 2 üzemi év alatt megtérül!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.