Hirdetés
. Hirdetés

Adatközpontok - óriási az igény, az Invitech gyorsan lépett

|

Magyarországon is egyre több vállalat kíván IT-szolgáltatásokat igénybe venni. Az adatközpontok szerepe ebben is meghatározó, de nem mindegy hol, mennyire vannak biztonságban adataink.

Hirdetés

Számos adatközpont épült már hazánkban, hogy a vállalatok tárolni tudják az évről évre hatalmas mennyiségben felhalmozódó információmennyiséget, elhelyezzék szervereiket, felhőalapú technológiákat vagy - akár biztonsági megfontolásból - tartalékkapacitásokat vegyenek igénybe. Minden ilyen esetben alapvető szempont az információbiztonság és a rendelkezésre állás kérdése, ezért az adatközpontokat üzemeltető cégek a sok követelmény közül ennek a két fő szempontnak kívánnak leginkább megfelelni.

A koronavírus-járvány e tekintetben is éreztette hatását a vállalatok körében. Már csak a home office, a személyes kapcsolattartás szerepét szinte mindenben átvevő online érintkezés miatt is hirtelen hatalmas adattárolási kapacitásra lett szükségük, és felismerték, hogy anyagilag és műszakilag is jobban járnak, ha például egy külső cégtől veszik igénybe az erőforrásokat. Ehhez persze újabb és újabb kapacitások kellenek a szolgáltatói oldalon is. Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy azok a társaságok, amelyek egy-két éve még elzárkóztak egyes infokommunikációs lehetőségektől, az új helyzetben rájöttek, sokkal több mindenben lehet segítségükre a digitalizáció, mint eddig gondolták. Sorra kezdték igénybe venni a szolgáltatóknál meglévő szerverkapacitásokat, és fordultak olyan felhő- és IT-biztonsági megoldások felé, melyekhez szintén az adatközpontok adnak biztos hátteret. Ezek a nemzetközi trendek mind arra ösztönözték a nagy infokommunikációs szolgáltatókat, hogy bővítsék kapacitásaikat, az Invitech ebben tudott az elsők közt lépni, ezért is bővítette most DC10-es adatközpontját, azaz a X. kerületben található datacenterét.

A mintegy 10 000 szerver elhelyezésére alkalmas új géptermekbe nemcsak a vezetékekben található 5 tonna rézkábel épült be, hanem mindaz a tudás és tapasztalat, aminek köszönhetően például ugyanebben a létesítményben található Magyarország egyetlen TIERIII-as minősítésű adatközpontja (DC10-III), azaz ma hazánkban itt garantálható a legmagasabb szintű minősített biztonság és rendelkezésre állás. Ezért választják a hazai közép- és nagyvállalatok, multinacionális cégek az Invitechet partnernek, ha Budapesten akarnak világszínvonalú szolgáltatásokhoz jutni.

A DC10-III termeibe két, egymástól független ponton érkezik be az N x 100GB/s optikai kábel és a redundáns nyomvonalon kialakított áramellátás, de ezen felül még

mikrohullámú kapcsolatokkal is rendelkezik a létesítmény. A DC10 virtuálisan egy adatközpontot alkot a város másik részein működő DC14-gyel és DC11-gyel, így az adatokat több, fizikailag eltérő helyen is tárolják. A létesítményben behatolásjelző, korai reagálású optikai aspirációs érzékelőkkel kialakított füstérzékelő, automata tűzoltórendszer, zártláncú ip-kamera, redundáns hűtés, redundáns UPS, redundáns trafó, hőmérséklet-, páratartalom- és légsebességmérők, valamint vízbetörés-érzékelés segíti a felügyeletet és a biztonságos üzemeltetést. Emellett minden berendezésről és infrastrukturális elemről üzemmód- és hibajelzés támogatja az üzemeltetők munkáját, valamint komplex proaktív monitoringrendszer figyeli az összes üzemeltetett rendszert. A biztonságot növeli a folyamatos fegyveres őrzés is. A fizikai védelmen felül, tapasztalt SOC-NOC szakemberek a nap 24 órájában, a hét 7 napján ügyelnek arra, hogy a digitális térben se érhesse sikeres támadás a szerverparkot.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a tapasztalatok alapján a hazánkban működő vállalatok egyre inkább megbecsülik az itthoni szolgáltatókat, egyre fontosabb az azonos országban való elhelyezkedés, a magyar nyelvű nonstop ügyfélszolgálat, a magas szolgáltatási szint, az a rugalmasság, amit az azonos lokáció miatt könnyebben kapnak meg Magyarországon, mint egy globális, inkább más földrészek ügyfeleire koncentráló cégtől.

Az Invitech jelenleg 5 adatközponttal rendelkezik, ebből 4 Budapesten, egy pedig vidéken található, most már összesen mintegy 4000 négyzetméternyi alapterületen. Az üzleti és magánfelhasználók által generált óriási, egyre bővülő adatmennyiség akkor tudja leginkább szolgálni a fejlődést, ha van hely, ahol azt biztonságosan tudják tárolni is. E létesítmények funkciói persze messze túlmutatnak az adatok tárolásán, ezek az infrastrukturális beruházások segítenek megteremteni az egyre gyorsuló ütemű digitalizáció feltételeit.

Cikkünk a Computerworld 2021. július 7-én megjelent, 13. lapszámában olvasható >>>

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.