Hirdetés
. Hirdetés

Automatizálás kontra intuíció - kiválthat-e egy biztonsági szakembert egy szoftver?

|

Az incidensek okai sokfélék, és gyakran nem könnyű azonosítani őket.

Hirdetés

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy mindenki hallott már a több mint egy hónapja tartó orosz-ukrán háborúról. A következmények sokkolóak, az anyagi kár felbecsülhetetlen. A tudósításokból érkező képeken jól látható a pusztítás. Azok számára, akik nincsenek otthon az informatikában és a hálózatok világában, azokat csak a látható dolgok érik el.

Valójában az egész világon háború van, amit sokan nem látnak. Nem látják, mert nem lehet vizualizálni. Ez a háború a kibertérben zajlik, és szoftverek vívják szoftverek ellen. Ahol nem sikerül védekezni a támadásokkal szemben, ott igen komoly károk történnek: teljes vállalatokat radíroznak le az internetről zsarolóvírusok segítségével, emberek életét teszik tönkre a munkahelyük elleni támadással vagy akár azzal, hogy érzékeny személyes adatokat tesznek közzé róluk bárki számára elérhetően az interneten, de a támadás akár emberéletet is követelhet, ha kritikus infrastruktúrák vagy egészségügyi intézmények ellen hajtják végre azt.

A kiberbűnözők rendszeresen támadják a vállalatokat, és sikeres támadás esetén a vállalatok általában jelentős károkat szenvednek el. A támadások volumene a digitalizáció előrehaladtával arányosan évről-évre növekszik. Minden mindennel össze van kapcsolva, mert hálózatba kötött világban élünk gyors és folyamatos változások közepette. A digitalizáció előrehaladása, valamint a távolról, otthonról dolgozó alkalmazottak növekvő száma fontos szerepet játszik a vállalatok életében.

Az IT-csapatok komoly kihívásokkal néznek szembe, és biztonsági folyamatokat kell bevezetniük az emberek, az adatok és a folyamatok védelme érdekében. Ezt csak olyan szoftverrel lehet elérni, amelyik segít egyensúlyt teremteni a növekvő incidensek okozta munkaterhelésben.

Amennyiben érdekli a téma, vegyen részt online a Computerworld által szervezett SecWorld 2022 konferencián. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött >>> 

A biztonságiincidens-kezelő szoftver jelentős könnyebbséget nyújt az IT-biztonsági csapatoknak. Segít a vállalatoknak abban, hogy automatizált, előre meghatározott folyamatok segítségével gyorsan megszervezzék a teendőket és reagáljanak az incidensekre. Az értesítések automatikusak, a kommunikáció egyszerűsödik, a kategorizálás és a prioritások felállítása pedig gyorsabbá válik. Dióhéjban összefoglalva, a szervezés, az automatizálás és az incidensekre való reagálás egésze racionalizálódik és egyszerűsödik az olyan szoftverekkel, mint az OTRS Group által kifejlesztett STORM powered by OTRS.

Az automatizálás és a jó szoftverek jelentik az alapot a biztonsági incidensek kezeléséhez. Minden technológiai támogatás mellett azonban az emberi tényező, nevezetesen a biztonsági szakértők szakértelme, tapasztalata és támogatása döntő szerepet játszik. Nem utolsósorban azért, mert a biztonsággal kapcsolatos incidensek okai sokfélék, és gyakran nem könnyű azonosítani őket. A szakértői tudásra ezért nagyobb szükség van, mint valaha.

Az IT-biztonsági szakértők egy másik fontos szempontról is gondoskodnak: következetesen dolgoznak azon, hogy a munkavállalók figyelmét felhívják a biztonsági kockázatokra. Ez magában foglalja a rendszeres képzést, az adathalász-tesztek elvégzését, valamint a folyamatos edukációt azokról a költségekről és negatív hatásokról, amelyek egy incidens esetén a vállalatot érhetik. Ezeket az intézkedéseket nem szabad félvállról venni, mert minden szervezetnek csak annyira erős a védelme, amennyire a leggyengébb láncszemé. És az eddigi támadások alapján a leggyengébb láncszem általában maga az ember. Ha automatizálással ki lehet zárni az emberi mulasztás lehetőségét, akkor azzal a szervezet közvetlenül a leggyengébb láncszemet, közvetve viszont az egész védelmi rendszert erősíti.

A megbízható incidenskezeléshez feltétlenül szükség van egy incidenskezelési tervre is - egy dokumentált, több fázist tartalmazó utasításcsomagra. Egy ilyen terv esetében a rendszeres felülvizsgálatok rendkívül fontosak - ez is szakértői feladat.

A legjobb, amit a vállalatok tehetnek, ha már a kezdetektől fogva megfelelően felkészített terméket választanak. Különösen a házon belüli biztonsági szakértőkkel rendelkező szoftvermegoldások mellett kell dönteniük a vásárlóknak. A kibervédelemben szerzett sokéves tapasztalattal az incidensek széles skáláját tudják feltérképezni és kezelni a minősített folyamatok és automatizált munkafolyamatok segítségével. Az automatizáció hatékonysága a biztonság szempontjából releváns projektekből származó tudásanyaggal és a legjobb gyakorlatok széles körű tapasztalatával jelentős mértékben javítható.

Összefoglalva: az optimális siker érdekében az érett technológia és a szakértők összjátéka lehet a győztes választás.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.