Hirdetés
. Hirdetés

Papírcunami helyett értékes, szelektált információk a bankszektorban

|

Az MI az átláthatatlanul kuszának tűnő dokumentumok adattengerében is képes rendet tenni.

Hirdetés

Az Iron Mountain InSight nevű megoldása a papíralapú űrlapoktól a videofájlokig a legkülönbözőbb forrásokból hoz létre könnyen kereshető, a felhőben bárhonnan biztonságosan és kényelmesen hozzáférhető információtárházat. Vagyis értékes adatokká változtatja a "papírcunamiban" sokszor eltűnő információkat.

A pénzintézetek egyre több területen veszik hasznát a mesterséges intelligenciának a chatbotoktól a csalások felderítéséig. A gépi tanulás immár abban is képes segíteni - és persze nemcsak a bankoknak, hanem minden vállalatnak -, hogy értékes információt "bányásszon ki" az egyre nagyobb, de gyakran rosszul strukturált adattengerből.

Jelzáloghitel: paksaméta helyett jól strukturált adattábla

Kevés üzleti tranzakció során keletkezik annyi adat és dokumentum, mint például egy jelzáloghitel esetén. Amíg megszületik egy hitelszerződés, gyakran több száz oldalnyi papírhalom születik: jövedelemigazolások, közüzemiszámla-másolatok, kalkulációk, kondíciós listák, hatósági jelentések és így tovább. Különböző formátumú űrlapok, szerződések és igazolások; egy részük valószínűleg már online, másik részük - például törvényi előírások miatt - még papíron, valódi aláírással.

A pénzintézeteknek emiatt komoly idő- és energiaráfordítással jár, hogy valamilyen nagyobb horderejű döntéskor - például végtörlesztés, moratórium vagy éppen végrehajtás - meggyőződjenek az adott szerződéshez kapcsolódó dokumentáció hiánytalanságáról és pontosságáról, vagy gyorsan elérjék a legfontosabb adatokat. Csakhogy ez ma már nem szükségszerű. A megoldást a mesterséges intelligencia (MI) jelenti, amely képes arra, hogy mindezt a terhet levegye a munkatársak válláról. Bár más területeken már eredményesen alkalmazzák az MI-t pénzintézetek, az ilyen jellegű adatbányászat még viszonylag újnak számít.

Sok az adat, kevés az információ

Nemcsak a bankok, hanem minden vállalkozás küzd azzal a paradox jelenséggel, hogy miközben egyre több adat keletkezik - a legnagyobb része immár digitálisan, de például a bankoknál jelentős része még mindig papíralapon -, mégis egyre nehezebb hasznosítható információt kinyerni az adattengerből. Számos erre utaló tapasztalatot szerzett ügyfeleitől az Iron Mountain, amely az egyik legtapasztaltabb szereplő papíralapú és digitális dokumentumtárolás és -kezelés területén úgy hazánkban, mint a világ számos országában.

Az éppen 70 éve alapított Iron Mountain szakemberei egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a vállalatok - iparágtól, régiótól és mérettől függetlenül - számos különböző helyen és formátumban tárolt adattal rendelkeznek (a beszkennelt PDF-től a hangfelvételig), de ezek nehezen hozzáférhetők és rosszul kereshetők. Gyakran még az azonos formátumú tartalmak is egymástól elszigetelten léteznek, mivel különböző, nem átjárható informatikai rendszerekben dolgozták fel. Az utóbbi években további kihívásként merült fel, hogy az egyre szigorúbb adatvédelmi szabályozások, például a GDPR miatt a cégeknek szigorú belső hozzáférési szabályokat kellett rendelniük az adatbázisokhoz is. A járvány kitörése óta pedig a munkatársaknak gyakran otthonukból kell hozzáférniük az adatokhoz, nem pedig abból az épületből, ahol a dokumentumokat fizikailag tárolják.

Van megoldás: keresés könnyedén, bárhonnan

Az Iron Mountain mesterséges intelligencia segítségével fejlesztett ki egy olyan eszközt, amely megoldást kínál mindezekre a problémákra. Az Iron InSight egy olyan tartalomplatform (content services platform), amely minden elképzelhető adatforrásból képes információt beolvasni, legyen szó papíralapú űrlapok beszkennelt változatától, hang- vagy videofájlokról. A tanuló algoritmus a beolvasott információkat képes automatikusan osztályozni, és ezen keresztül kontextusba helyezni, a vállalat igényeinek megfelelően strukturálni, és metaadatokkal ellátni.

Az így kapott információtömegben a felhasználók, a vállalat munkatársai egy egyszerűen használható, grafikus keresőfelületen bármit könnyedén megtalálnak, de az eszköz arra is tökéletesen alkalmas, hogy különböző elemzéseket, kimutatásokat vagy ellenőrzéseket végezzen el az adatbázison.

Az Iron Insight a felhőben működő natív alkalmazás, nem a helyi adatközpontokra kell támaszkodni a kiépítés és használat során. Ennek köszönhetően minden munkatárs kényelmesen hozzáférhet a hasznos információk tárházához térbeli korlátok vagy bonyolultabb hálózat kiépítési előkészítés nélkül. A vállalatnak pedig lehetősége nyílik adatvédelmi és biztonsági protokollokat is beállítani a rendszerben, hogy minden dokumentumhoz, adathoz, elemzéshez csak az illetékesek férjenek hozzá, így egyszerűbben érhető el megfelelés is a különböző adatvédelmi szabályozásoknak. . Mindez pedig a költségek csökkentését vagy éppen új bevételi források felderítését is lehetővé teszi. Az Iron Mountain szakemberei szerint a dokumentumkezeléssel összefüggő szolgáltatások közül ez a mesterséges adatokra épülő adatklasszifikációs terület lehet a leginkább meghatározó terület a következő években.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.