Hirdetés
. Hirdetés

Programozás és oktatás a felhőből

|

A Beckhoff TwinCAT Cloud Engineering megoldása segítségével a felhőben, virtuális gépeken futtathatók a fejlesztőkörnyezetek, így az egyes projektek elkészítéséhez csak egy böngészőre, valamint internetkapcsolatra van szükség - a fejlesztőkörnyezetek PC-s telepítése teljes egészében megspórolható.

Hirdetés

A felhőben történő fejlesztés nem újdonság napjainkban, azonban ipari vonatkozásban komoly mérföldkőnek számít. Egy gyártósor automatizálásában számos gyártó eszközei működnek együtt. Ezeknek az eszközöknek nagy része intelligens, és kisebb vagy akár igen komoly vezérlőprogramok is futtathatók rajtuk annak érdekében, hogy a gyártósorról a kívánt termék gördülhessen le. Hagyományosan egy automatizálásban tevékenykedő mérnök laptopján számos fejlesztőkörnyezet található, különböző gyártók eszközeinek programozásához. Számos esetben több verzió is fellelhető az adott laptopon a megfelelő fejlesztőszoftverből annak érdekében, hogy egy régebbi hardver/firmware verzióval rendelkező eszközzel is kapcsolatba lehessen lépni, a meglévő alkalmazás bővítése, illetve hibakeresés céljából.

A Beckhoff ipari vezérlőszámítógépek esetében valamelyest könnyebb helyzetben vannak a mérnökök, mivel a PC-alapú automatizálás előnyei közé sorolható az is, hogy az adott verziójú fejlesztőkörnyezet közvetlenül a vezérlő PC-re telepíthető, így az nem a fejlesztői PC-t "terheli", és az eléréshez csak egy távoli asztali kapcsolatra van szükség.

A TwinCAT Cloud Engineering bevezetésével a Beckhoff ismét könnyít egyet a fejlesztők életén, és a fejlesztőkörnyezetet átemeli a Felhőbe, így a távoli asztalt felcseréli a böngésző, a lokális ethernet-kapcsolatot pedig a titkosított felhőalapú kommunikáció.

Főbb előnyök:

  • a TwinCAT fejlesztőkörnyezet különböző verzióinak futtatása virtuális gépen a felhőben;
  • a TwinCAT architektúra összes funkciója elérhető;
  • közvetlen hozzáférés a Beckhoff weboldalon keresztül;
  • egyszerű és biztonságos hozzáférés a vezérlő hardverhez terepen;
  • integrált verziókezelés;
  • integrált üzenetbróker az adatkommunikációhoz;
  • a helyszíni és a felhőfelhasználók egyszerűsített együttműködése a Git alapján.

Természetesen ez a megoldás nem alkalmazható minden esetben, vagy legalábbis nem minden fázisban. Az iparban hagyományosan a fejlesztési folyamat egy része az, amelyet a laptop mögött ülve, az irodában, tudunk elvégezni. A befejezőfázisokban, egy gép élesztésénél, üzembe helyezésénél, nagyon kevés esetben lehet a fejlesztő jelenléte nélkül megvalósítani az adott gyártósor üzembehelyezését. Viszont ebben az esetben az utómunkálatok, finomhangolások, esetleges hibajavítások, akár már távolról is, a helyi mérnökcsapat támogatásával is elvégezhetők.

Ebben az esetben ismét előtérbe kerülhet a felhőalapú megoldás, hiszen nagyon sok helyen megoldott, hogy az adott gyáregységben az adott gépegységek kapcsolódnak a céges hálózathoz a gyártásfelügyeleti szerverekkel történő adatcsere miatt, így megfelelő biztonságos adatkapcsolaton keresztül a fejlesztők is tudnak kapcsolódni az adott berendezéshez. Ezáltal további fejlesztési, illetve karbantartási feladatokat is el tudnak látni, akár egy másik kontinensről is.

Egy ilyen felhős megoldás másik nagy előnye - amelyet a koronavírus hatására kialakult helyzet még inkább előtérbe hozott - az online oktatásokkal kapcsolatos igények kezelése. Abban az esetben, ha egy automatizálási mérnök meg szeretné tanulni az adott intelligens vezérlő programozását, az esetek többségében el kell mennie az adott cég által tartott képzésre. Ezek az oktatások javarészt hardverközpontúak, vagyis az oktatás elengedhetetlen eleme az adott vezérlőhardver és egy munkaállomás, amelyen a fejlesztőkörnyezetet futtatjuk.

Ez a modell kiválóan működött mostanáig, azonban a vírusveszélyeztetettség miatt, egyre kevesebb az esélye azoknak az oktatásoknak, ahol személyes jelenlét szükséges. Minden cég igyekszik valamilyen online megoldással előállni, legyen az akár webinár, közösségi platformokon megosztott ismertetővideó, vagy online termékbemutató.

Az online oktatás lefolytatása azonban igen fogós kérdés, mivel nem minden cég rendelkezik hardveres vezérlőjének funkcionalitásával rendelkező szoftveres szimulátorral, vagy ha igen akkor, sem biztos, hogy azt egyszerűen rendelkezésre tudja bocsátani online felületen.

Itt mutatkozik meg a PC-alapú automatizálás, valamint a TwinCAT Cloud Engineering másik nagy előnye, mégpedig az, hogy a vezérlés a PC-n fut, így lényegében ugyanabban a runtime környezetben tudjuk futtatni a szimulációt, mint amelyben amúgy a tényleges vezérlőprogramunkat futtatnánk. A Cloud Engineering révén ez a runtime környezet, valamint a fejlesztőkörnyezet is, a felhőben, egy virtuális gépen fut. Az online oktatásnál a résztvevők számától függően tudunk virtuálisgép-példányokat létrehozni, az oktatás lefolytatása pedig történhet bármelyik konferenciabeszélgetésre alkalmas szoftver segítségével.

A TwinCAT Cloud Engineering tehát a globális koronavírus-járvány alatt is biztonságos megoldást kínál nem csak a fejlesztés, de az online oktatások során is, amelyekben a résztvevők rögtön az élesben használttal megegyező környezetben ismerkedhetnek meg a platformmal.

Bővebb információ a TwinCAT Cloud Engineering-gel kapcsolatban az alábbi linkeken található:

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.