Hirdetés
. Hirdetés

Totó, lottó, e-sport: már az új évezred sportjára is lehet fogadni

|

Az egykor ártatlan szórakozásnak induló videojátékos versengésből globális sport és komoly üzlet vált, amelynek hatása már itthon is tagadhatatlan. Ennek legújabb fejezeteként a Szerencsejáték Zrt. már több e-sport játékra terjeszti ki a sportfogadási lehetőségeket.

Hirdetés

E-sporttal kapcsolatos fogadás persze létezik már egy ideje különféle nemzetközi szolgáltatóknál, azonban ezeknek általában nincs erre vonatkozó magyarországi engedélye, ezért jó hír azoknak, akik az elektronikus versenyek eredményeivel tennék próbára szerencséjüket, hogy a Szerencsejáték Zrt. 11+3 e-sport játékot emelt be a Tippmix és Tippmixpro rendszerébe. A koronavírus miatt a vállalat felgyorsította új termékeinek bevezetését, ezek közül az első a mindössze három hónap alatt elindított e-sport fogadás.

Hirdetés

Több mint játék

Bár az e-sportokat vélhetően még mindig a fiatalabb korosztályok ismerik behatóan, az már a világ üzleti szereplői számára is egyértelművé vált, hogy a modern versenyszámok legalább akkora potenciállal bírnak, mint a hagyományos sportágak. Online formában is hihetetlenül népszerűek az ilyen versenyek és kupák, de manapság már teltházas sportcsarnokokban zajlanak a legnagyobb bajnokságok döntői.

Magyarországon is évről évre nő a terület népszerűsége, 2020-ban 540 ezer főre nőtt az e-sport közösség bázisa. Jelenleg a felnőtt lakosság 61 százaléka, összesen mintegy 3,8 millió fő játszik videojátékokat Magyarországon, és 2020-ra 540 ezer főre nőtt azon játékosok száma, akik e-sport játékokkal játszanak, maguk is versenyzők, avagy részt vettek már offline e-sport rendezvényen Magyarországon.

Szerencsejátékos szempontból pedig ugyanúgy kezelhető ez a versenytípus, mint a korábbiak: ugyanúgy értelmezhető a végeredmény vagy egyes részeredmények, a játékosok egyéni teljesítményei, tehát a klasszikus sportfogadás módszereit ezekkel kapcsolatban is tökéletesen lehet alkalmazni. A Tippmix és Tippmixpro rendszerében az eddig megszokott sportágakhoz hasonlóan lehet mostantól e-sportokat is kezelni, tehát pontosan ugyanolyan módon lehet fogadni egy szervezett bajnokságon belüli videojáték-mérkőzésre, mint például egy Bajnokok Ligája futballmeccsre.

Nem csoda tehát, hogy az e-sport fogadás ma már a globális fogadási piac egyik legnépszerűbb és legdinamikusabban bővülő szegmense. A Covid-19 járvány alatti időszakban az élő sportesemények kínálatának beszűkülésével egy időben nemzetközi felmérések alapján többtízszeresére nőtt az e-sport fogadás forgalma az első 6 hétben a legnagyobb nemzetközi sportfogadási oldalakon. Ugyancsak a járvány miatt a hagyományos sportágakra alapuló szimulátorok népszerűsége is hatalmasat nőtt a fogadási piacon.

11+3 új lehetőség

Az elérhető játékok között a legnagyobb nemzetközi sikerek szerepelnek: a PC-ken játszható League of Legends (LOL), DOTA 2, valamint a mobilos Arena of Valor és King of Glory úgynevezett MOBA, azaz többszereplős harci stratégiai játékok, a Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), a Rainbow Six Siege, Call of Duty és az Overwatch belső nézetes lövöldözős, a Starcraft 2 pedig valós idejű stratégia. A Hearthstone online kártyajáték, a Rocket League pedig egy különleges "jövősport", egyfajta futurisztikus autós foci. Három sportszimulátor is bekerült a kínálatba, a focit, a kosárlabdát és a jégkorongot virtuálisan a FIFA20, az NBA2K és az NHL2K képviseli. A Tippmixpro oldalán ezek többségéhez elérhető az élő közvetítés is.

Dr. Czepek Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója szerint az újdonságok bevezetésével egyrészt sikerült a legújabb trendeknek megfelelő sportfogadási terméket beemelni a kínálatba, de mindeközben folyamatosan ügyelnek a felelős játékszervezési eszközrendszer használatára és a reklámetikai kódex betartására.

Mivel a League of Legends, a Dota 2 és a CS:GO teszi ki a nemzetközi e-sport fogadási forgalom túlnyomó részét, ennek megfelelően a Szerencsejáték Zrt. kínálatában is ez a három játék jelenik meg a legtöbb fogadási piaccal, valamint ezen e-sport játékok esetében elérhető a mérkőzés előtti fogadás mellett az élő fogadás is, a fogadási élményt pedig a Tippmixpro oldalán követhető élő streamek teszik teljessé. A virtuális labdarúgás, azaz a FIFA szintén fogadható élőben, ahogy a szimulátor típusú játékok közül a kosárlabda és a jégkorong is.

A fogadási mechanizmus szempontjából az e-sportok megegyeznek a jelenlegi Tippmix és Tippmixpro sportmérkőzésekével, így biztosított a hagyományos és az e-sportok kombinációs fogadása. A www.tippmixpro.hu és a www.tippmix.hu oldalakon egyaránt a hagyományos sportágak között, külön menüpont alatt jelennek meg az e-sportok, míg a szimulátor típusú játékok az adott sportág alatt találhatók (például labdarúgás menüpont alatt a kapcsolódó e-sport a FIFA). Abban az esetben, ha a fogadó lottózóban adja fel e-sportot is tartalmazó szelvényét, nincs eltérés a hagyományos sportokra történő fogadáshoz képest.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.