Hirdetés

Ugorjunk bele a távkonferenciába - de nem mindegy, hogyan!

|

Nem könnyű kiválasztani azokat a videókonferenciás eszközöket, amelyekkel minden igényt kielégítően átköltöztethetjük az irodánkat otthonra. Kipróbáltunk két komoly Avaya megoldást, itt leírjuk a tapasztalatainkat.

Hirdetés

Elég nehéz ilyen eszközkészletről úgy írni, hogy az ne kapcsolódjon az elmúlt hónapok történéseihez, de ez nem is feltétlenül hátrány. Talán a mostani kényszerhelyzet szülte megoldások végre azoknál a cégeknél is rávilágítottak azon kommunikációs lehetőségekre, amelyekre eddig úgy tekintettek, mint amikre náluk nincs szükség.

Hirdetés

Az, hogy időt, energiát és pénzt megtakarítva tudjunk biztosítani céges kommunikációs platformot úgy, hogy jelentős kényelmi funkciók is társulnak mellé, már azoknak is felnyithatta a szemét, akik eddig a beruházás költségétől vagy a bizonytalan megoldásoktól tartottak. Az a vezető, aki most kiszámolta, mennyit takarít meg a cég azáltal, hogy a profit egy része nem a céges irodabérletre és annak fenntartására megy, ráadásul a dolgozóknak is kényelmesebb lehet a távmunka, könnyen rájöhet, hogy az ár mennyire relatív.

Nem újdonság, hogy a tárgyalóasztalt körbeülve a vezetőség kényelmesen tárgyalhat az ügyféllel vagy a világ más pontján lévő partnerrel, cégtelephellyel. Ennek technikai megvalósítása évről évre minőségi előrelépéseket, kényelmi újdonságokat mutat. Amíg az ügyfélnél, aki a nappalijából mindössze saját magát vagy monitorának képét prezentálja laptopjáról vagy telefonjáról, a cég vezetőségének 2-8 tagja már egészen más módon kénytelen megoldani, hogy a tárgyalófélnek megfelelő minőségben reprezentálhasson.

Meg is érkeztünk az Avaya megoldáspárosához, két eszközhöz, amelyek mindegyike önálló egységként is tökéletesen megállja a helyét, összekapcsolva azonban kiteljesedik a megoldás lényege.

A tárgyalókba tervezett készülék - az Avaya Collaboration Unit CU360 - látószöge lehetővé teszi, hogy az asztalnál ülők mind láthatóak legyenek, a képminősége pedig még homlokráncolásunkat sem rejti el. A rendszer egyszerűen kezelhető, a legtöbb szoftveres konferenciamegoldással kompatibilis, és ha valaki bekapcsolja, életre kel HAL9000.

Kinézetre jól megtervezett eszköz, nem tartalmaz többet sem a csomagolása, sem maga a hardver, mindkettő éppen akkora, amekkora szükséges. Gumis talpának köszönhetően akár TV-készülék tetejére, akár állványra tehető, így a 102 fokos látószögű - kis mértékben manuálisan mozgatható - kamera egészen biztosan belátja a teret (képet is elég nehéz készíteni róla úgy, hogy ne legyünk rajta), amelyet maximálisan 1920x1080-as felbontás mellett 30 fps-sel képes pásztázni. Ezt legjobban a gigabites hálózati kapcsolaton tudjuk kihasználni, de vezeték nélkül is képesek vagyunk ennek felére, megfelelő vezeték nélküli kapcsolattal. Természetesen ennél kisebb felbontások mellett is bármilyen HDMI-kész megjelenítővel képes együttműködni.

Kiváló tulajdonság, hogy partnerünk a tárgyalónkban ülők mellett egyszerre nézheti a prezentációnkat is.

Magán a készüléken Android (7.x) rendszer működik, így az azon futó megoldások (Google Meet, Skype, Zoom és egyebek), valamint a Microsoft környezetből megszokott platformok, így a Teams is tökéletesen használható, de a készülék természetesen saját környezetében, az Avaya Equinoxban érzi jól magát.

Kezelőfelülete egyszerű, hatékony, egy mozdulattal válthatunk a különböző konferenciák és alkalmazások között. Profi irányítási megoldása szó szerint kezessé teszi, hiszen a telefonnyi távirányító mindkét oldalán kezelőszervek vannak: egyiken a prezentációhoz legszükségesebbek, míg a másikon egy komplett, de annál kényelmesebb és hasznosabb billentyűzet kapott helyet, jelentősen megkönnyítve a különböző szövegek begépelését.
Akinek ez sem elég, az eszköz a beépített szenzorok segítségével képes egérként is funkcionálni, elég a csuklónkat mozgatni, hogy a képernyőn a kurzor a megfelelő pozícióba kerüljön.

Ha önmagában használjuk az egységet, nagy segítség a beépített négy mikrofon, melyek szinte tökéletesen képesek követni a hang forrását, persze csak virtuálisan (hiszen az eszközben nincs motor), igyekszik nullára redukálni a visszhanghatást, automatikusan a hangforráshoz állítja a mikrofonszintet, és próbál zajt csökkenteni, de a bekiabáló és nyüzsgő gyerek tesztre nem készítették fel. Erre megoldás lehet egy későbbi, kifejezetten családi környezetre  tervezett szoftverfrissítés.

Nagyobb térben viszont már nem biztos, hogy a beépített hangrendszer képes kiszolgálni az igényeinket, és itt jön a képbe a szett másik darabja, az Avaya B109-es Bluetooth egység, amellyel összekapcsolva jelentősen javíthatjuk mozgásterünket. A kétirányú visszhangmentes kapcsolatot NFC-s érintéssel hozhatjuk létre, a kirakós két külön darabja így alkotja a megfelelő párost a tökéletes együttműködésre.

Mivel a B109-es beépített akkuval rendelkezik, nem kell még tápkábellel sem bajlódni, de ha mégis, laptopról bármikor kisegíthetjük energiával, akár USB porton töltve, ám cserébe rendszerünk máris felismeri mint külső hangeszközt, amelyet a gépünkön futó bármilyen platformmal használhatunk, kiváló HD hangminőségű be-, illetve kimenetként. Bár a hangjátszási karakterisztikája az emberi hangra lett tervezve, zenehallgatásra is alkalmas. A B109-es önmagában is számtalan használati módjai közül kiemelkedik a táskában hordható autós kihangosító, mellyel dugóban ülve is bátran tárgyalhatunk, egyszerű érintőfelületén a némító gomb kifejezetten hasznos lehet bizonyos helyzetekben.

Az Avaya IX CU360 és B109-es párosa azoknak éri meg, akik akár irodájuk, akár lakásuk egy helyiségét akarják pillanatok alatt minőségi konferenciaközponttá alakítani. Rengeteg idő, energia és utazási költség megtakarítható, legyen a másik félnek akár ilyen, akár szerényebb eszköze, az biztos, hogy kellő minőségű internetkapcsolattal nem leszünk észrevétlenek. Megfelelő képernyővel életnagyságban is tárgyalhatunk üzletfeleinkkel, a megtérülés innen számolható.

Ezek tükrében a CU-360 340 ezer forintos és a B109 49 ezer forintos bruttó fogyasztói ára elsőre soknak tűnhet, de ha azzal számolunk, hogy a kollégák utaztatása és az ezzel járó egyéb kockázatok milyen anyagi vonzattal járnak, akkor egyáltalán nem az. Egy cég életében más eszközökre is elmegy ekkora, vagy akár nagyobb összeg, de ha felmérjük, hogy más telekommunikációs projektek milyen költségeket emésztenek fel, akkor az egyszeri beruházás már korántsem sok, az évek alatt visszatermeli az árát, így ennek hozadékain a vezetőségnek érdemes elgondolkodnia!

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.