Hirdetés
. Hirdetés

Mi kell a hatékony home office-hoz?

|

A koronavírus-járvány azokat a cégeket is nehéz helyzet elé állítja, ahol a dolgozók többnyire egy légtérben, egymáshoz közel végzik munkájukat.

Hirdetés

A felelős vezetőknek egyszerre kell biztosítani a napi működés fenntartását, és gondoskodni a kollégák biztonságáról, amihez most a fizikai kontaktusok csökkentése is hozzátartozik. A megoldást egyre többen a home office-ban találják meg - ehhez azonban informatikai eszközökre, valamint megbízható szakértői segítségre is szükség van!

Az ábrán azt követhetjük nyomon, hogy március eleje óta hányan kerestek rá Magyarországon a "home office" kifejezésre a Google Trends adatai alapján. A SERCO Informatika Kft.-hez az utóbbi napokban befutott megkeresések alapján pedig világos, hogy nemcsak böngészésekről van szó, hanem valóban egyre több helyen döntenek úgy, hogy az eddig az irodában zajló munkát mostantól otthonról, szeparáltan végzik el a dolgozók. 

Ennek a folyamatnak a felelősségteljesen meghozott döntés csak az első lépése. A következő, hogy a munkavállalókat megfelelő IT-eszközökkel kell ellátni: laptopokra, notebookokra vagy épp okostelefonokra van szükség, és biztosítani kell azt is, hogy ezekkel a mobileszközökkel zökkenőmentesen el is tudják látni a rájuk bízott feladatokat, azaz pl. hozzáférjenek a "benti" szerverekhez.

Mire kell figyelni amikor az otthoni munkavégzés informatikai környezetét alakítjuk ki?

Sajnos biztosra vehetjük, hogy akadnak, akik a kialakult válsághelyzetet arra akarják felhasználni, hogy a távoli munkavégzést lehetővé tevő, sietősen felállítandó rendszerek hibáit, réseit kihasználva hozzájussanak a cégek stratégiai fontosságú adataihoz. Éppen ezért olyan privát, titkosított kommunikációs csatornákat kell létrehozni (VPN), amelyek garantálják, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá az adatforgalomhoz.

A biztonság ráadásul nem az egyetlen, amire különösen figyelni - és áldozni - kell azoknak a vállalatoknak, amelyek a home office bevezetésére voksolnak. A tapasztalatok szerint ugyanis ilyenkor kiugróan megnő az adatáramlás, és ezzel együtt a központi számítástechnikai rendszer terheltsége. A cégek meglévő infrastruktúráját ezért elengedhetetlen fejleszteni, például kapacitásbővítéssel, szerverekkel stb. 

A mostani rendkívüli helyzetben sok munkahelyen kénytelenek szembesülni azzal, hogy az utóbbi időszak elmaradt informatikai fejlesztéseit napok alatt pótolniuk kell. A jó hír, hogy a technológia rendelkezésre áll (hiszen a home office nem újkeletű módszer, csak épp az igény nőtt meg rá hirtelen), és az évtizedes tapasztalattal bíró rendszerintegrátor cégek készek is segíteni mindenkinek, aki "otthonra költözteti a munkát."

A SERCO Instant Home Office megoldása a fentebb leírt teendők közül a kliensoldali fejlesztéseken túl az informatikai kapacitások, szerverek átmeneti bővítésére is kiterjed, amelynek módja a bérlés is lehet. A szolgáltatás egyénre szabott, hiszen minden cégnek másra van szüksége. Hogy jelen szituációban mit jelenthet az "átmeneti", azt most még nem lehet pontosan megválaszolni, de szakértők szerint a döntéshozóknak legalább fél évre előre meg kell szervezniük a folyamataikat, azaz legalább ilyen időtávlatban biztosítaniuk kell a megfelelő működés informatikai feltételeit is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.