Hirdetés
. Hirdetés

A Big Tech méltányos részesedéséről szóló vita határozza meg a barcelonai mobil csúcstalálkozót

|

A világ legnagyobb távközlési konferenciáján (február 27. és március 2. között) a Big Tech és az Európai Unió távközlési vállalatai közötti összecsapás fogja uralni a vitát arról, hogy ki vállalja a hálózati infrastruktúra finanszírozását.

Hirdetés

Több mint 80 ezer ember, köztük technológiai vezetők, innovátorok és szabályozók vesznek részt az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Thierry Breton az EU iparért felelős vezetője pár napja 12 hetes konzultációt indított a "méltányos részesedésre" vonatkozó javaslatokról, amelyek értelmében a nagy technológiai platformok nagyobb részt vállalnának a fogyasztókhoz való hozzáférést biztosító rendszerek költségeiből.

A konferenciát várhatóan az Alphabet, a Meta és a Netflix cégek képviselői használják majd fel arra, hogy az uniós javaslatok ellen lépjenek fel. Az olyan tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, amely úgy intézte, hogy vezérigazgatója, Greg Peters találkozzon Bretonnal a konferencián, azzal érvelnek, hogy cégeik már most is jelentős összegeket fektetnek be az infrastruktúrába. Szerintük a további díjak kifizetése elvonja a figyelmet a fogyasztók számára előnyös termékekbe történő beruházásoktól.

Ezzel szemben a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefonica és a Telecom Italia aktívan lobbizik azért, hogy a Big Tech fizesse a díjakat. A GSMA, a több mint 750 mobilszolgáltatót képviselő szövetség és az MWC szervező társaság a vita élére állt. "Ez a vita a méltányos részesedésről, vagy amit néha beruházási résnek nevezünk, küszöbkérdés lesz" - mondta John Giusti, a GSMA szabályozási vezetője.

Hirdetés

A méltányos részesedés vagy SPNP (Sending Party Network Pays) modell kritikusai arra figyelmeztettek, hogy az úgynevezett "forgalmi adó" arra késztetheti a tartalomorientált platformokat, hogy szolgáltatásaikat az EU-n kívüli internetszolgáltatókon (ISP) keresztül irányítsák.

Az Orange a Reutersnek elmondta, hogy a távközlési ágazat nem kér különleges kiváltságokat követeléseiben. Szóvivője szerint az EU konzultációja "első pozitív jele" a vita elindulásának. "Olyan keretrendszer mellett érvelünk, amely elősegíti a tisztességes és méltányos kereskedelmi kapcsolatokat, amely elismeri a technológiai óriások közvetlen hozzájárulását a hálózati költségekhez" - mondták.

A szabályozást azonban nehéz lesz végrehajtani és betartatni, mondta Shahid Ahmed, az NTT ügyvezető alelnöke és az amerikai szövetségi hírközlési bizottság tanácsadója. "Láttunk valami nagyon hasonlót - az egész hálózatsemlegességi vitát -, amit az Egyesült Államokban megkíséreltek" - mondta.

A hétfőn kezdődő MWC-n olyan vállalatok is bemutatnak új termékeket, mint a Huawei, a Xiaomi, a HMD Global, a Honor és a RealMe. További forró témák közé tartozik az 5G elfogadási aránya, amely néhány vezetőnek csalódást okozott, valamint a generatív AI rendszerek, például az OpenAI ChatGPT-hez hasonlóan generatív AI rendszerek lehetséges felhasználási területei. "Az MWC-n minden a jövőbe tekintésről szól" - mondta Guisti qa Reuters szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.