Hirdetés
. Hirdetés

A CETIN több mint 26 milliárd forint beruházást hajtott végre csak tavaly

|

A vállalat korszerűsített bázisállomásainak mintegy negyede, a teljes állomány csaknem 15 százaléka már 5G-képes.

Hirdetés

A CETIN Hungary Zrt. független, integrált telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat 2020 júliusában indult Magyarországon a Telenor (ma Yettel) távközlési társaságból kiválva, 75 százalékos tulajdoni hányada a CETIN-csoport kezében van, az állami tulajdonú Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. részesedése 25 százalék.

A vállalat 2022-ben, működésének második évében 33 százalékkal 26,2 milliárd forintra növelte beruházásait a nemzetközi számviteli rendszer szerinti (IFRS) adatok alapján. A társaság árbevétele tavaly 12,5 százalékkal 51,4 milliárd forintra nőtt, a kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény (Ebitda) 5 százalékkal emelkedve 37,7 milliárd forintot ért el.

A CETIN Hungary Zrt. a Csehországban, Bulgáriában és Szerbiában működő CETIN-csoport tagja, amelynek többségi tulajdonosa (70 százalék) a Csehországban alapított nemzetközi befektetési csoport, a PPF Group. A négy országot tömörítő csoport árbevétele tavaly 11 százalékkal 889 millió euróra nőtt, az Ebitda 4,8 százalékkal 631 millió euróra emelkedett.

Hirdetés

Magyarországon a CETIN Hungary Zrt. mintegy négyezer bázisállomást, az ezeket összekötő teljes átviteltechnikai hálózatot, valamint a kiszolgálásukat biztosító tíz adatközpontot és annak IT-infrastruktúráját tulajdonolja és üzemelteti 200 munkatárssal.

A CETIN-nél egy éve zajlik a mobil infrastruktúra korszerűsítése: 2022-ben a bázisállomások csaknem felét (1950) újították fel, ezzel korszerűsített bázisállomások mintegy negyede, a teljes állomány csaknem 15 százaléka már 5G-képes.

A társaság két magyarországi hotelben összesen 77 szolgáltatófüggetlen beltéri antennarendszert épített ki. A Samsung SDI gödi gyárában az ország egyik legnagyobb ilyen rendszerét - 339 darab antennával és mintegy 21 ezer méter kábellel - telepítették.

Az energiafelhasználás és a költségek csökkentése érdekében három településen - Gyálon, Dunaharasztiban és Érden - a bázisállomások zöldenergiával történő üzemeltetését tesztelték.

A beruházásokra fordított összeg a tervek szerint az idén 29 milliárd forintra emelkedik. Újabb 1250 bázisállomás modernizációja valósulhat meg, az év végére a megújult bázisok száma 3200-ra emelkedhet, ezek 23 százaléka már képes lesz az 5G adatforgalom kezelésére. Az összes, 4000 bázisállomás 2024-re újulhat meg.

A CETIN Hungary Zrt. tevékenységében a hangsúlyt a hagyományos adatcsatlakozási és infrastrukturális szolgáltatások nyújtásától az ügyfélközpontú, biztonságos és komplex digitális hálózati megoldások agilis biztosítása felé helyezi át. A stratégia részeként nagyobb szeletet kap az építőipar számára nyújtott távközlési infrastruktúra biztosítása. A társaság célja, hogy az 5-7 legnagyobb hazai ingatlanbefektető, tervező, kivitelező céggel partnerségi megállapodást kössön.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.