Hirdetés
. Hirdetés

A NASA azt vizsgálja, hogyan lehetne Wi-Fi hálózatot építeni a Holdon földi célokat szolgálva

|

A tavaly bejelentett Artemis program célja, hogy 1972 óta először juttassanak embereket a Holdra.

Hirdetés

A NASA új tanulmánya a holdi Wi-Fi hálózat kiépítésének lehetőségét vizsgálja - közölte az ügynökség. A tanulmány célja, hogy megoldja az Egyesült Államok egyes részein tapasztalható elégtelen internet-hozzáférés problémáját, és segítsen a jövőbeli Artemis-küldetésekben.

Mary Lobo, a NASA Glenn Kutatóközpontjának technológiai inkubációs és innovációs igazgatója sajtóközleményében elmondta: "Ez nagyszerű lehetőség arra, hogy megoldásokat dolgozzunk ki azokra, hogy az Artemis keretében űrhajósokat küldünk a Holdra, miközben egy egyre növekvő társadalmi problémát is kezelünk a Földön."

Hirdetés

A tavaly bejelentett Artemis program célja, hogy 1972 óta először juttassanak embereket a Holdra. A tervek szerint 2021-ben egy személyzet nélküli küldetést indítanak a Hold körül, amelyet 2023-ban egy legénységgel végrehajtott holdkörüli repülés, majd 2024-ben egy holdraszállás követ.

A tanulmány, amelyet a NASA Compass Lab végzett, azért fontos, mert "a legénységnek, a rovereknek, a tudományos műszereknek és a bányászati berendezéseknek megbízható kommunikációs kapcsolatokra lesz szükségük a holdi Artemis bázistáborral és végül a Földdel" - közölte az Insiderrel Steve Oleson, a Compass Lab vezetője.

A NASA a sajtóközleményben arról is beszámolt, hogy a digitális egyenlőtlenség és a megfelelő internetszolgáltatáshoz való hozzáférés hiánya társadalmi-gazdasági probléma az Egyesült Államokban, amelyet a COVID-19 járvány tovább súlyosbított. A National Digital Inclusion Alliance jelentése szerint például Clevelandben a háztartások mintegy 31 százalékának nincs szélessávú hozzáférése.

E megállapítás nyomán a Greater Cleveland Partnership gazdaságfejlesztési szervezet megkereste a NASA Glenn Kutatóközpontját, hogy elemezze a digitális egyenlőtlenségek technikai akadályait, és vizsgálja meg, van-e lehetőség a Hold felhasználására a földi digitális szakadék eltűntetésére. Hogy felmérjék, hogyan nézne ki egy ilyen hálózat a Holdon, a NASA Glenn Kutatóközpont Compass csapata felmérte, hogyan működhetne egy földi hálózat egy clevelandi városrészben - mondta Oleson az Insidernek.

Tanulmányukban egy holdfelszíni területet hasonlítottak össze egy Cleveland környéki területtel, hogy megvizsgálják a helyi Wi-Fi-vel kapcsolatos technikai kihívásokat. Bár a berendezések a földi és a holdi környezet különbözősége miatt eltérőek lennének, a Wi-Fi frekvenciák ugyanazok lehetnek, mint a Földön.

Oleson szerint a mérnökök úgy találták, hogy ha Clevelandben körülbelül 20 ezer lámpaoszlopra vagy más közműpóznára Wi-Fi routereket erősítenének, akkor minden háztartás számára biztosíthatnák az internet-hozzáférést egy adott környéken.

Ha a routereket egymástól legfeljebb 100 méterre helyeznék el, egy négyszemélyes otthon körülbelül 7,5 megabit/másodperc letöltési sebességet érhetne el. "Egy ilyen szolgáltatás lehetővé tenné a felhasználók számára az alapvető internet-hozzáférést az iskolai feladatok elvégzéséhez, banki ügyintézéshez és vásárláshoz, valamint az internetes információk eléréséhez. De 4K videók streameléséhez vagy játékhoz nem lenne elegendő" - tette hozzá Oleson.

A kutató elmondta, hogy a tanulmány eredményeit a NASA küldetéstervezői rendelkezésére bocsátják a jövőbeli Artemis-küldetésekhez és a lehetséges jövőbeli bázistáborok kialakításához. Hozzátette, hogy megosztják azokat a NASA technológusaival is, akiknek a Wi-Fi berendezéseket a holdi környezet szélsőséges körülményeihez (többek között a porhoz és a szélsőséges hőmérséklethez) kell igazítaniuk.

Bár egyelőre még csak koncepcióról van szó, a NASA csapata reméli, hogy a Wi-Fi-tanulmány végül segíthet az amerikai városok alulellátott közösségeinek, és megbízható internet-hozzáférést teremthet számukra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.