Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan érhetjük el a híreket a Toron?

|

Ha a szokásos hírcsatornák offline állapotba kerülnek, még mindig hozzá lehet férni a cenzúrázatlan hírekhez a Tor-hálózaton keresztül.

Hirdetés

Amikor az emberek cenzúrával szembesülnek, a naprakész és pontos információkhoz való hozzáférés nehézzé válik. A cenzúra sokféle formában jelentkezik, és az emberek elzárása a hírforrásoktól és más információktól az egyik ilyen. Az úgynevezett darkneten működő Tor-hálózaton számos vezető hírportál tart fenn weboldalakat, így bárki hozzáférhet a világ minden tájáról származó információkhoz és hírekhez, függetlenül a helytől, cenzúrától vagy más akadályozó tényezőtől - írja a MUO portál.

Mi az a Tor?

A "Tor" megnevezés a Tor Projectre, egy nonprofit szervezetre, amely számos támogatótól, többek között amerikai szövetségi ügynökségektől, magánalapítványoktól, technológiai cégektől és magánszemélyektől kap támogatást. A Tor Project alapvetően a cenzúra és felügyelet nélküli nyílt internet-hozzáférést támogatja mindenki számára, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik.

Hirdetés

A Tor két legnagyobb értéke a Tor-hálózat, amelyhez a Tor böngészőn keresztül lehet hozzáférni. Röviden, a Tor-hálózat "hagymás" útválasztást (onion routing) használ a felhasználói adatvédelem érdekében. A Tor-hálózaton küldött minden adatot több rétegbe csomagolnak, így biztosítva, hogy az eredetitől a célállomásig eljusson, miközben védve van a megfigyeléstől, beavatkozástól.

Hogyan lehet belépni a Tor-hálózatba?

A Tor-hálózat eléréséhez le kell tölteni a Tor böngészőt, ami egy erősen módosított Mozilla Firefox browser. Ez tartalmazza az összes szükséges adatvédelmi bővítményt és egyéni konfigurációs fájlt, amely a Tor-hálózat eléréséhez szükséges. Előre beállított állapotban érkezik, és hacsak valaki nem tudja, hogy mit csinál, a legjobb, ha a biztonsági és adatvédelmi beállításokat békén hagyja. Egy rosszul konfigurált Tor böngésző felfedheti az adatait, vagy nem tud hozzáférni a Tor hálózathoz.

A telepítés után a böngésző a megszokott módon használható, de a Tor-hálózatban található oldalak eléréséhez speciális hagymacímekre van szükség. Az onion-cím általában egy hosszú alfanumerikus karakterlánc, amelyet a .onion felső szintű domain követ. A Tor-hálózaton keresztül hagyományos weboldalak is elérhetők. Ilyenkor a forgalom a Tor-hálózaton keresztül halad át, majd egy kilépő csomóponton keresztül visszakerül a clearnetbe (a hagyományos internetre).

Az adatokat védő extra titkosítás miatt a Tor-hálózat és a Tor-böngésző lassabb, mint a hagyományos böngésző. A többletbiztonság bizonyos helyzetekben megéri, de a legtöbb biztonsági szakértő nem tanácsolja a Tor böngészőt mindennapos használatát. Nem igazán erre készült, és az adatvédelmi beállítások némelyike megzavar bizonyos funkciókat a rendszeresen látogatott weboldalakon.

Hírek elérése a Tor-hálózaton

Mostanra számos hírportál tart fenn hagymás oldalakat a Tor-hálózaton, így az emberek szükség esetén hozzáférhetnek egy-egy hírforráshoz. A Tor-hálózaton található hírek nem feltétlenül elfogulatlanok, de az sem igaz, hogy valamilyen politikai irányultságot képviselnének. Ez ugyanis nem technológia, hanem szerző függő. A Tor csak arra jó, hogy a megfigyelés és cenzúra nélkül lehet hozzáférni egyes hírforrásokhoz.

A BBC például évek óta működtet egy onionos oldalt, amely lehetővé teszi, hogy az emberek világszerte hozzáférjenek híreihez és kövessék újságírói tevékenységét. Ezért bíztatta az orosz olvasókat a brit közszolgálati médium, hogy keressék fel onionos oldalát a Tor-böngészőbe beírva ezt a címet. A MUO portálon több ismert médium Tor-hálózati címe is elérhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.