Hirdetés
. Hirdetés

Kína láthatatlan selyemutat épít Ázsiától Afrikán át Európáig

|

A digitális kereskedelmi sztráda többek között a nemzetközi kommunikációs összekötöttséget hivatott javítani.

Hirdetés

Mint ahogy azt már megszokhattuk a patetikus elnevezéseket adó Kínától, az "Egy Övezet, Egy Út" (OBOR) és az "Övezet és Út Kezdeményezés" (BRI) nevet viselő megaprojekthez kapcsolódó infokommunikációs fejlesztések újabb fázisba léptek, így a Digitális Selyemút (DSR) létrehozásának utolsó szakaszába érve Kína megkezdi a határokon átnyúló optikai kábel lefektetését Pakisztánban. A fejlesztések célja, hogy javítsa a nemzetközi kommunikációs összekötöttséget, és erősítse Kína gyorsan növekvő információ-technológiai cégeinek nemzetköziesítését.

A fejlesztés rákapcsolódva az Arab-tengernél a PEACE (Pakistan East Africa Connecting Europe) tengeralatti kábelre, összeköti a BRI projekt résztvevőit és Európát. Jelenleg a pakisztáni Rawalpindi, valamint Karacsi és Gwadar kikötővárosok között fektetik le. A 240 millió dolláros projektet, amely partnerségben áll a kínai Huawei Technologies céggel, a kormány a múlt héten jóváhagyta.

Hirdetés

A tengeri kábelfektetés Pakisztán felségvizein márciusban kezdődik, miután a kormány ebben a hónapban jóváhagyta a Cybernet helyi internetes szolgáltató számára egy Arab-tengeri központ építését Karacsiban. A projekt mediterrán szakaszának, ami Egyiptomtól Franciaországig tart, fektetése jelenleg is tart, a 15 000 kilométer hosszú kábel várhatóan még ebben az évben bekapcsolódik a szolgáltatásba.

A PEACE a legrövidebb közvetlen útvonalat biztosítja a résztvevő országok között, és drasztikusan csökkenti az internetes adatátviteli sebességet. Emellett segít enyhíteni az internetkieséseket a térségben, amit a pakisztáni tengeralatti kábelek sérülései okoztak.

Eyck Freymann, a "One Belt One Road: Chinese Power Meets the World" szerzője szerint a BRI kisebb hangsúlyt fektet a hagyományos infrastruktúrára, ám annál inkább fókuszál a csúcstechnológiai együttműködésre és a digitális szolgáltatásokra.

"Peking uralni akarja a globális kommunikáció mögött álló fizikai infrastruktúrát, különösen az internetet" - mondta a Nikkei Asia-nak. "Ez előnyt jelent számára a technológiai szektor nemzetköziesítésében, illetve a technológiai alapú tevékenységek folytatása terén a partnerországokkal."

A Hszi Csin-ping kínai elnök által 2013-ban bejelentett ambiciózus, több billió dolláros BRI-kezdeményezés célja a kapcsolatok és együttműködés fellendítése Kelet-Ázsia, Európa és Kelet-Afrika között. Várhatóan jelentősen fellendíti a globális kereskedelmet, a szakértői becslések szerint felére csökkenti a kereskedelem költségeit az érintett országokban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.