Hirdetés
. Hirdetés

Magyar Telekom: hiába nőtt a bevétel, csökkent az eredmény az első negyedévben

|

Továbbra is proaktív lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a külső környezetből adódó változásokat megfelelően kezeljék és megőrizzék a működési eredmény kedvező lendületét.

Hirdetés

A Magyar Telekom Nyrt. idei első negyedévi konszolidált árbevétele éves összehasonlításban 12,5 százalékkal 195,9 milliárd forintra nőtt - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében. A társaság adózott nyeresége 10,5 milliárd forint volt, éves bázison 43,0 százalékkal csökkent az első negyedévben.

Elemzők 8 százalékos bevételnövekedést, és 33 százalékkal csökkenő eredményt vártak.
A jelentés szerint a bevételek javulása mögött elsősorban a mobil adatforgalom erőteljes növekedése, a magasabb rendszerintegrációs és informatikai bevételek, illetve a vezetékes szélessávú bevételek növekedése áll, amihez a magyar előfizetési díjak infláció alapú díjkorrekciójának bevezetése is hozzájárult.

A mobil bevételek éves szinten 10,6 százalékkal 112,3 milliárd forintra nőttek, a mobil adatforgalom további emelkedésének és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek mérsékelt emelkedésének eredményeképpen. A vezetékes bevételek 10,9 százalékkal, 63,1 milliárd forintra bővültek, elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatások terén az előfizetői szám növekedése, másrészt az előfizetési díjak infláció-követő díjkorrekciója miatt.

A rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek 4,9 milliárd forinttal 20,5 milliárd forintra nőttek 2023 első negyedévében.

Hirdetés

A közvetlen költségek éves szinten 11,8 százalékkal, 81,8 milliárd forintra emelkedtek 2023 első negyedévében, tükrözve az RI/IT-szolgáltatással kapcsolatos és egyéb közvetlen költségek bevétel-vezérelt növekedését.

A jelentés szerint a bruttó fedezet 13,1 százalékkal 114,1 milliárd forintra javult, elsősorban a távközlési szolgáltatások magasabb hozzájárulása miatt. A közvetett költségek 17,3 milliárd forinttal, 56,1 milliárd forintra emelkedtek az első negyedévében, a nemrégiben bevezetett távközlési pótadó, a magasabb egyéb költségek miatt.

Az EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) 6,6 százalékkal 58,0 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, mivel a bruttó fedezet javulását ellensúlyozták a magasabb közvetett költségek, köztük a távközlési pótadó.

A közleményben idézik Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját, aki elmondta: erőfeszítéseik sikerességét mutatja az ügyfélbázis folytatódó bővülése, aminek köszönhetően 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 13,1 százalékkal nőtt a bruttó fedezet. A cég nyereségességére hatással volt a jelenlegi makrogazdasági környezet, aminek következménye, hogy az EBITDA AL 8,9 százalékkal csökkent a jelentős költségnyomás következtében. Magyarországon a közvetett költségek - a távközlési pótadó nélkül számolva - 28 százalékkal nőttek, elsősorban az energiaárak növekedése, különösen az éves szinten megnégyszereződött villamosenergia költség miatt. Tekintettel a növekvő alvállalkozói költségekre, a kedvezőtlen hozamkörnyezetre és a gyengébb forint árfolyamra, továbbra is proaktív lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a külső környezetből adódó változásokat megfelelően kezeljék és megőrizzék a működési eredmény kedvező lendületét.

Idén változatlanul a bevételek 5-10 százalék közötti növekedésére számít a Telekom. A módosított nettó eredmény éves szinten mérsékelten növekedni fog és a szabad cash-flow megközelítőleg 60 milliárd forintot ér el a vállalat célkitűzési szerint.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, szerdán a papír árfolyama 1,5 forinttal, 0,36 százalékkal 415 forintra esett, forgalma 226,1 millió forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 276 forint, a legmagasabb 438 forint volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.