Hirdetés
. Hirdetés

Megszületett Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatcsoportja

|

A 4iG és az Antenna Hungária portfóliójának egyesítésével a régióban is meghatározó szolgáltató jött létre.

Hirdetés

Újabb tőkeemeléssel a 4iG Nyrt. 76,78 százalékra növelte részesedését az Antenna Hungária Zrt.-ben. A 132 milliárd forint értékű tranzakciót a két albán távközlési vállalat, az ALBtelecom és a One Telecommunications többségi tulajdonrészének apportjával hajtotta végre a tőkepiaci társaság, amelyet a Cégbíróság már be is jegyzett. Ezzel a nemzeti telekommunikációs vállalatcsoport létrehozására irányuló főbb stratégiai folyamatok lezárultak, a tranzakciósorozattal Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatcsoportja jött létre, amely a régióban és a Nyugat-Balkánon is jelentős szolgáltatási portfólióval rendelkezik, a vezetékes hang- és internet, a televíziós műsorszolgáltatás, valamint a mobilszolgáltatások piacán - tájékoztatta a vállalat a Computerworldöt.

Mint ismeretes, a 4iG az ALBtelecomban 80,27 százalékos, míg a One Telecommunications-ben 99,8 százalékos közvetett részesedéssel bírt, az Antenna Hungáriába történt apport eredményeként a 4iG 76,78, míg a magyar állam 23,22 százalékos részesedéssel rendelkezik a távközlési cégcsoportban. 

Hirdetés

A nemzeti távközlési vállalatcsoport létrehozására irányuló törekvések tavaly augusztusban kezdődtek, a 4iG ekkor állapodott meg a magyar állammal a tőkepiaci társaság távközlési portfóliója és az Antenna Hungária egyesítéséről. A felek célja a tranzakcióval egy olyan cégcsoport létrehozása volt, amely méretének, hatékonyságának és infrastruktúrájának köszönhetően versenyképes szolgáltatásokat nyújthat a hazai és a régiós telekommunikációs piacokon.

A 4iG a teljes távközlési portfólióját apoportálta az Antenna Hungáriába 2022 április elejéig. A két lépésben megvalósított, összesen 534 milliárd forint értékű tőkeemeléssel az Antenna Hungária olyan telekommunikációs vállalatoknak lett a tulajdonosa, mint a magyarországi DIGI csoport, (DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., Invitel Zrt., DIGI Infrastruktúra Zrt., i-TV Zrt.), az Invitech ICT Kft., továbbá a montenegrói mobilszolgáltató ONE Crna Gora, valamint az albán 4P szolgáltató ALBtelecom, és a szintén albán mobilszolgáltató ONE Telecommunications.

A magyar állam és a 4iG között 2021 augusztusában létrejöttmegállapodás értelmében a 4iG-nak további tőkeemelésre van lehetősége, amellyel legfeljebb 80 százalékos részesedést szerezhet az Antenna Hungáriában. 

"Az elmúlt egy évben megvalósított tranzakciókkal végbement az a transzformációs folyamat, amelynek eredményeként a 4iG Nyrt. informatikai rendszerintegrátor vállalatból széleskörű, távközlési és informatikai szolgáltatásokat nyújtó, nemzetközi infokommunikációs vállalatcsoporttá fejlődött." - mondta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója. "Az elkövetkező időszakban a vállalataink közötti együttműködésekre és szinergiák kihasználására törekszünk, illetve a cégcsoport piaci súlyának növelése érdekében tovább vizsgáljuk akvizíciós lehetőségeinket is. Már 2022-ben egységes márkanév alatt és új stratégiával szeretnénk megjelenni távközlési szolgáltatásainkkal a B2C szegmensben, nem csak itthon, hanem a nyugat-balkáni régióban is" - hangsúlyozta Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A tranzakció előfeltételeként az Antenna Hungária cégértékének és a tőkeemelésben érintett vállalatok apportértékének meghatározásában a felek a PwC Magyarország, illetve a DLA Piper értékelését vették alapul. A tranzakcióval kapcsolatos MEIP (Market Economy Investor Principle) tesztet* szintén a DLA Piper jogi tanácsadó iroda végezte.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.