Hirdetés
. Hirdetés

Megvan, mennyiért és mikor kerül a 4iG és az állam tulajdonába a Vodafone

|

A Magyar Állam nevében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megvásárolja a Vodafone Magyarország 49 százalékos tulajdonrészét.

Hirdetés

Egyenesen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be a 2023-as év első állami munkanapján, hogy miután a Vodafone Magyarország átvilágítása lezajlott (pénzügyi zárásra várhatóan 2023. január 31-én kerül sor), a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., a 4iG Nyrt. leányvállalatként működő Antenna Hungária Zrt., valamint a Vodafone Europe BV aláírták a megállapodást a magyar távközlési zrt. megvásárlásáról.

A rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb, 660 milliárd forint értékű tranzakciójának eredményeként az Antenna Hungária 51 százalékos, míg a Magyar Állam képviseletében eljáró Corvinus Zrt. 49 százalékos közvetett tulajdont szerez a Vodafone Europe BV-től a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban, ezzel a Corvinus a pénzügyi szektor mellett újabb nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságú ágazatban, a távközlési szektorban szerez fontos részesedést.

A Vodafone Magyarország a tranzakcióval kapcsolatosan nem közölhet további információt.
Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a Vodafone Magyarország üzletmenete zavartalan és folyamatos, szolgáltatásai teljes mértékben és a megszokott magas minőségben folyamatosan működnek. A szolgáltató továbbra is elkötelezett a kiváló ügyfélélmény és Magyarország digitális fejlesztése mellett.

Hirdetés

A nemzetstratégiai tranzakció a hivatalos közlemény szerint hozzájárul a piaci verseny erősödéséhez, a költségek csökkenéséhez, a szolgáltatási színvonal további erősödéséhez, ezáltal további előnyöket biztosítva az ügyfelek részére - tartalmazza a közlemény.

"A Vodafone Magyarország megvásárlása új fejezetet nyit a hazai telekommunikációs piacon. Csaknem harminc év után az első olyan infokommunikációs vállalatcsoport jön létre, amely magyar többségi tulajdonú konvergens szolgáltatóként működhet." - mondta Jászai Gellért a 4iG Nyrt. elnöke. "A magyar állam és a 4iG stratégiai együttműködése a tranzakcióban a piac átalakulása mellett a versenyképesség javulását és a gazdaság digitális transzformációjának gyorsulását is eredményezheti" - hangsúlyozta a vállalatcsoport elnöke.

Mint ismeretes, a Vodafone Magyarország a hazai telekommunikációs piac második legnagyobb szereplője, több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőnek nyújt mobil, TV, szélessávú internet és vezetékes telefon szolgáltatásokat, továbbá a vállalat több mint 3 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A tranzakció zárását követően a legnagyobb árbevételt biztosító mobil hang- és internetszolgáltatás területén a 4iG Csoport (DigiMobil) és a Vodafone közös portfóliója a második legnagyobb lesz. Az akvizíciónak köszönhetően a 4iG piacvezető pozíciót szerez a vezetékes internetszolgáltatások területén, emellett a televíziós műsorterjesztési piacon is piacvezetővé válik. Az előzetes számítások szerint az akvizíció zárását követően a 4iG csoport érdekeltségébe tartozó távközlési vállalatok Magyarországon összességében 7,6 millió RGU-val (bevételt biztosító előfizetéssel) rendelkeznek majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.