Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország a splinternet felé tart - de miért választanák le az internetről?

|

Az elmúlt években Oroszország keményen dolgozott, hogy az internetét le tudja választani a világ többi részétől, ha úgy hozná a helyzet. Ezt az elkülönülést gyakran orosz "splinternetnek" nevezik, amely akár valóra is válhat.

Hirdetés

Oroszország már korlátozott bizonyos online szolgáltatásokat, például a Facebook és más közösségi médiaplatformok működését. Az internet alapvető infrastruktúrájához azonban még nem nyúltak. A nagy domain-regisztrátorok már azt ajánlják az orosz ügyfeleknek, hogy máshol keressenek domaineket, a múlt hét végén az egyik legnagyobb internetes gerinchálózati szolgáltató, az amerikai Cogent bejelentette, hogy megszünteti kapcsolatait orosz ügyfeleivel, köztük az állami tulajdonú orosz távközlési vállalatokkal, a Rostelecommal és a TransTelekommal. Ez azt jelenti, hogy megszakítja a szolgáltatást Oroszország felé.

Ettől még nem szűnt meg az internetforgalom Oroszországgal, hiszen a Cogent mellett más gerinchálózati szolgáltatók is hozzákapcsolják a világhoz. A Cogent meg is indokolta a döntését: "A célunk nem az, hogy bárkinek is ártsunk. Csak az, hogy az orosz kormány ne kapjon újabb eszközt a hadműveleteihez" - mondta Dave Schaeffer, a Cogent vezérigazgatója a The Washington Postnak.

Hirdetés

Ha Oroszország úgy döntene, hogy teljesen leválasztja magát az internetről, annak több kára volna számukra, mint haszna - állítja a Techdirt kommentárja. Ugyanakkor rövid távon szolgálhatja a moszkvai vezetés érdekeit. Oroszországon belülről úgy tűnik, hogy a külvilágból (így Ukrajnából) érkező információk hiánya is hozzájárul az invázió támogatásához. Jó példa erre annak az orosz hadifogolynak a beszámolója, aki elmesélte, hogyan hitették el velük, hogy Ukrajnát fasiszták irányítják, és felszabadítóként üdvözlik majd őket, de mostanra rájött, hogy az egész hazugság volt. 

Egy ilyen lépés előkészületeire utal, hogy a fehérorosz ellenzéki Nexta online médiacsatorna közzétett egy hivatalos levelet, amelyben arra szólítják fel az orosz szervezeteket, hogy legkésőbb március 11-ig minden szervert és domain-t át kell helyezni az #orosz zónába. Emellett részletes adatokat gyűjtenek a "helyszínek" hálózati infrastruktúrájáról.

Szakértők szerint Putyin évek óta folyamatosan arra törekszik, hogy az orosz internetes ökoszisztémát elválassza a világ többi részétől, ami azt jelenti, hogy ha az elnök hatalomban marad, az internetes korlátozások valószínűleg az ukrajnai válságon túl is kitartanak. "Putyin számára ez az utolsó 10 métere egy évek óta tartó erőlködésnek, amely Oroszország információs terét nem csak a nyugati és külföldi befolyástól, hanem még számos ellenzéki vagy független belső befolyástól is elzárja" - mondta Gavin Wilde Ororszország-szakértő, az USA nemzetbiztonsági tanácsának volt tagja, a Politicónak.

A splinternet bekövetkezésével Oroszország nem maradna internet nélkül. A Kreml támogatásával ugyanis létrehozták saját közösségi média platformjaikat, ami lehetővé teszi az orosz kormány számára, hogy nagyobb ellenőrzést gyakoroljon az interneten folyó kommunikáció felett. A Yandex egy sor létfontosságú internetes szolgáltatást kínál, beleértve a keresést, az e-kereskedelmet és az online hirdetést. A VK közösségi oldal pedig még úgy is néz ki, mint egy Facebook-klón. Csak éppen a totális információs kontrollra törekvő állam ennél sokkal mélyebbre belelát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.