Hirdetés
. Hirdetés

Pszichológiai védelmi ügynökség indul Svédországban a dezinformáció ellen

|

A Kína és Irán felől érkező hírhamisítást akarják kivédeni.

Hirdetés

Svédország új kormányzati ügynökséget hozott létre, amely a dezinformáció elleni küzdelemmel foglalkozik, különösen a külföldi kormányok, például Oroszország, Kína és Irán felől érkező hírhamisítást akarják kivédeni.

A karlsbadi központtal és solnai irodával működő 45 munkatársat foglalkoztató svéd Pszichológiai Védelmi Ügynökséget egy volt diplomata, Henrik Landerholm főigazgató vezeti majd. Az ügynökség együttműködik majd a tudományos körökkel, a hadsereggel és a médiával, illetve támogatást nyújt az országon belüli régióknak, vállalatoknak és szervezeteknek.

Hirdetés

"A cél a 'nem megfelelő befolyások' és más félrevezető információk azonosítása, elemzése és az azokra való reagálás. Ezek lehetnek dezinformációk, amelyek célja az ország ellenálló képességének és a lakosság védekező kedvének gyengítése, vagy az emberek felfogásának, viselkedésének és döntéseinek indokolatlan befolyásolása. A pszichológiai védelemnek meg kell erősítenie a lakosság azon képességét is, hogy felismerje a befolyásolási kampányokat és a dezinformációt, és ellenálljon azoknak. A pszichológiai védelem hozzájárul ahhoz, hogy a lakosságunkban és a társadalom egészében ellenállást és védekezési hajlandóságot teremtsünk - magyarázza honlapján az ügynökség.

Svéd tisztviselők a múltban Oroszországot, Kínát és Iránt nevezték meg a dezinformációs kampányok forrásaként, Landerholm az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozási kísérletekre mutatott rá - írja a Forbes.

A 2018-as svédországi választásokba való beavatkozással kapcsolatos aggodalmak pedig az új ügynökség létrehozásához vezettek. A svédek mintegy tíz százaléka állítólag olvassa a Szputnyik orosz hírportált, amelyet általában propagandaszolgáltatásként jellemeznek, és amely gyakran bírálja Svédország liberális hozzáállását, és Landerholm szerint célja a kormányzati szervekbe vetett bizalom destabilizálása vagy aláásása.

Eközben a Carnegie Endowment for International Peace (Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért) nemrégiben kiadott jelentése szerint Svédországban továbbra is elterjedt a dezinformáció a covidról. A legtöbbet a közösségi médiában, különösen a TikTokon, az Instagramon és a Facebookon keresztül terjesztik, és valójában nagyrészt belföldön, nem pedig nemzetközileg irányítják.

"A vírussal kapcsolatos dezinformáció Svédországban a globális 'infodémia' tükörképe, beleértve a külföldi szereplők (Kína, az USA, a globális elit vagy a nagyvállalati érdekek, például a nagy gyógyszergyártók) által szándékosan terjesztett 'járványról' szóló történeteket. Az 5G összeesküvés-elmélet némi teret nyert Svédországban, és számos esetet jelentettek szabotált antennákról. Számos dezinformációs narratíva is megjelent a betegség terjedésével, a 'tényleges' halálozással és a fertőzés elkerülésének stratégiáival kapcsolatban" - írja az új szolgálat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.