Hirdetés
. Hirdetés

Rendkívül egyszerű lesz előrejelezni a földrengéseket

|

Semmi bonyolult műszer nem szükséges hozzá, elég csak azt felhasználni, ami van.

Hirdetés

A Google tulajdonában lévő, a Csendes-óceán fenekén található 10 000 kilométer hosszú száloptikai kábelt fel lehet használni a mélytengeri szeizmikus tevékenységek és az óceán holt hullámzásainak felderítésére.

Zhongwen Zhan, a pasadenai Kaliforniai Műszaki Intézet szakembere és munkatársai, köztük a Google kutatóival, a technológiai óriás egyik optikai kábelének forgalmi adatait használták a kábel nyomásának és feszültségének változásainak mérésére. Ezen adatok felhasználásával észlelni tudták a földrengéseket és a viharok által generált óceáni holt hullámzásokat.

A kilenchónapos tesztidőszak alatt a csapat körülbelül 30 óceáni holt hullámzási eseményt és mintegy 20 földrengést rögzített a Richter-skála szerinti 5-ös erősség felett - amely már elég erős ahhoz, hogy kárt okozzon az infrastruktúrában - beleértve a 2020 júniusában, a mexikói Oaxaca közelében kipattant 7,4-es erősségű földrengést is. Szökőárra nem tudták teszteni a rendszert, mert a megfigyelés során ilyen esemény nem fordult elő.

Hirdetés

A geofizikai eszközök mélytengeri elhelyezése és fenntartása nehéz és költséges, ezért a víz alatti szeizmikus állomások viszonylag ritkák, ezért ez a kutatás "nagy lépés a meglévő kábelek előnyeinek kiaknázásában".

Korábban már történtek erőfeszítések a száloptikai kábelek szeizmikus érzékelőként történő felhasználására, de ezekhez speciális lézeres érzékelőberendezésre lett volna szükség a kábel mindkét végén, vagy dedikált szálak használatára a kábelekben. Ilyen szálak azonban hiányoznak a mélytengeri kábelekből.

Zhan szerint csapata megközelítése, hogy meglévő kábelt használjanak a feladatra, rugalmasabb és méretezhetőbb elrejelzést tesznek lehetővé, mivel nincs szükség új infrastruktúrára. "Ez rendkívül ígéretes, mivel a tengerfenékre telepített száloptikás hálózatok millió kilométerének már ha csak a töredékét is lehetne érzékelőként használni, akkor a szeizmikus adatok mennyiségében és lefedettségében jelentős javulást lehetne elérni."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.