Hirdetés
. Hirdetés

Szabályozással könnyített az EU az 5G-s hálózatok kiépítésén

|

Mostantól nem kell minden mikrocellát külön engedélyeztetni, cserébe a milliméteres frekvenciasávban működő eszközöknek jó pár szabályozásnak meg kell felelniük.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy rengeteg tévhit és konspirációs elmélet kering róla szerte az interneten, az 5G egyre elterjedtebb lesz. A szolgáltatók meglehetősen sok forrást áldoznak arra, hogy minél terebélyesebb hálózatokat hozzanak létre, amelyek erre a technológiára építenek. Persze az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése nem kevés időt és pénzt igényel, azonban most egy uniós szabályozásnak köszönhetően legalább az előbbin spórolhatnak majd a telekommunikációs cégek - és persze ettől talán gyorsulhat a lefedett területek növelése is.

Hirdetés

Az 5G milliméteres frekvenciatartománya megköveteli, hogy az ezt kibocsátó antennák viszonylag közel legyenek egymáshoz, és így megfelelő lefedettséget biztosítsanak, azonban az ezek által létrehozott mikrocellákat eddig külön-külön engedélyeztetni kellett volna az adott terület illetékes hatóságaival. Az Európai Bizottság azonban most elfogadott egy szabályozást, melynek köszönhetően megkerülhető ez a folyamat, cserébe a jeladóknak egy kifejezetten szigorú, egységes szabványnak kell megfelelniük. 

A gyakori elhelyezés okán ez kitér arra is, hogy a felszerelt antennák a lehető legkisebb mértékben tűnhetnek ki a környezetükből - ez egyszerűen fogalmazva annyit jelent, hogy hiába kell több az 5G átjátszókból, ezek a kelleténél jobban nem zavarhatják meg a látképet. A felhelyezett eszközök áramfogyasztásának és elektromágneses sugárzásának is meg kell felelnie az EU által lefektetett szabályoknak, így például a beltéri wifiknél kisebb sugárzást bocsáthatnak ki, mely jóval az egészségügyi határérték alatt van (tetszenek figyelni, kedves konteóhívők?). Akik képesek megfelelni a normáknak, azok rengeteg adminisztrációs vesszőfutást spórolhatnak meg maguknak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.