Hirdetés
. Hirdetés

Több mint kétmillió felhasználó özönlött a Mastodonra, mióta Elon Musk átvette a Twittert

|

A Twitter-alternatíva népszerűsége az egekbe szökött, október és november között 300 ezer havi aktív felhasználóról 2,5 millióra ugrott.

Hirdetés

A Mastodon, egy decentralizált közösségi médiaplatform, amelyhez sokan fordulnak Twitter-alternatívaként, október és november között mintegy 300 ezer havi aktív felhasználóról 2,5 millióra ugrott a felhasználói bázisa - közölte a Mastodon vezérigazgatója, alapítója és vezető fejlesztője, Eugen Rochko egy új blogbejegyzésben. Elon Musk október végén vette át hivatalosan a Twitter irányítását, vagyis a Mastodon hatalmas felhasználói ugrásai szinte közvetlenül Musk tulajdonosi helyzetbe kerülését követték.

Rochko bejegyzése kitért arra is, hogy a Twitter mostanra visszavonta a Mastodonra mutató linkek megosztásának tilalmát. De figyelmeztető jel, hogy megtörtént a Muskot bíráló újságírók vagy a @joinmastodon Twitter-fiók letiltása. "Ez éles emlékeztető arra, hogy a központosított platformok önkényes és igazságtalan korlátokat szabhatnak arra, hogy mit lehet és mit nem lehet mondani, miközben túszként tartják fogva a közösségi gráfot. Mi a Mastodonnál hiszünk abban, nem kell, hogy közvetítő álljon közted és a közönséged között, és hogy különösen az újságíróknak és a kormányzati intézményeknek nem szabadna egy magánplatformra támaszkodniuk, ha el akarják érni a nyilvánosságot" - vélekedik Rochko.

Hirdetés

A Mastodon nem az egyetlen Twitter-helyettesítő, amelyhez sokan fordulnak. Ott van a Post, amelyet a Waze korábbi vezérigazgatója, Noam Bardin vezet, a Hive, amely nemrég indult újra, miután biztonsági problémákkal küzdött, és az olyan ismerős közösségi platformok, mint a Discord, a Tumblr és a Reddit. És annak ellenére, hogy egyre nagyobb az érdeklődés valami iránt, ami nem a Twitter, a madáralkalmazás még mindig kitart. Több mint 17,5 millióan szavaztak Musk legutóbbi szavazásán, amely arról szólt, hogy le kellene-e mondania a Twitter vezérigazgatói posztjáról. (Az emberek a kilépése mellett szavaztak.) Musk azt is többször állította, hogy az oldal használata minden idők legmagasabb szintjén van.

Rochko azonban bizakodó a Mastodon jövőjét illetően. "Megértve, hogy a sajtószabadság elengedhetetlenül fontos egy működő demokrácia számára, izgatottan várjuk, hogy a Mastodon növekedjen és a világ minden táján ismertté váljon a szerkesztőségekben, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tovább fejlesszük szoftverünket, hogy szembenézhessünk a gyors növekedéssel és a növekvő kereslettel járó új kihívásokkal" - írta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.