Hirdetés
. Hirdetés

Trump nyomán Florida megtiltja a tech cégeknek, hogy kitiltsanak politikusokat

|

Vizsgálják, hogy alkotmányellenes-e.

Hirdetés

A Facebook, a Twitter és a YouTube pénzbírsággal sújtható, ha kitiltanak vagy korlátoznak politikai jelölteket az általuk üzemeltetett közösségi média felületekről. A floridai törvényhozás által elfogadott törvényjavaslat azonban a kritikusai szerint ez alkotmányellenes.

Florida lesz az első olyan állam az USA-ban, amely a republikánus vezetésű törvényhozás által csütörtökön elfogadott törvényjavaslat értelmében büntetni fogja azokat a közösségi médiavállalatokat, amelyek politikusokat tiltanak ki, mint ahogy Donald Trump volt elnökkel tették.

A törvényjavaslatot szorgalmazó Ron DeSantis republikánus kormányzó, aki Trump közeli szövetségese, várhatóan aláírja a jogszabályt, de úgy tűnik, hogy a javaslatot bíróságon fogják megtámadni, miután egy technológiai iparági szakmai csoport szerint az sérti a vállalatok első alkotmányos szólásszabadságát.

A republikánusok a Twittert, a Facebookot, a YouTube-ot és más technológiai vállalatokat ostorozzák, amiért Trumpot és más konzervatívokat kitiltották platformjaikról, miután megsértették a vállalatok szabályait, többek között megtiltották az erőszak népszerűsítését a washingtoni Capitolium elleni január 6-i támadás esetében.

Hirdetés

A republikánusok tisztességtelen cenzúrának nevezték a közösségi médiatilalmakat, és ebben a hónapban Clarence Thomas legfelsőbb bírósági bíró közel állt ahhoz, hogy egyetértsen, amikor egy véleményében azt írta, hogy a törvényhozóknak indokolt lehet, ha törvényeket fogadnak el, amelyek előírják, hogy a közösségi médiában minden nézetet közvetíteni kell.

A floridai törvényjavaslat megtiltaná a közösségi médiavállalatoknak, hogy tudatosan "deplatformáljanak" politikai jelölteket, ami azt jelenti, hogy egy szolgáltatás nem törölhet vagy tilthat "véglegesen" egy jelöltet. A legfeljebb 14 napos felfüggesztés továbbra is megengedett lenne, és a szolgáltatás eltávolíthatná a szolgáltatási feltételeket sértő egyes bejegyzéseket.

Az állam választási bizottsága jogosult lenne arra, hogy a közösségi médiavállalatokra napi 250 ezer dolláros bírságot szabjon ki az államban induló jelöltek esetében, illetve napi 25 ezer dolláros bírságot más jelöltek esetében, ha a vállalat tevékenységei sértik a törvényt, amely azt is előírja, hogy a vállalatoknak tájékoztatást kell nyújtaniuk a törlésekről és következetesen kell alkalmazniuk a szabályokat. A javasolt bírságok az eredeti törvénytervezetben alacsonyabbak voltak, de a floridai képviselőház egy módosításban megemelte azokat.

A floridai képviselőház 77-38 arányban, a szenátus 23-17 arányban szavazta meg a törvényjavaslatot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.