Hirdetés
. Hirdetés

Zöldmezős frekvencia árverését készíti elő az NMHH

|

Frekvenciák felszabadítása az 5G szolgáltatások bővítése érdekében.

Hirdetés

Már elérhető a 32 GHz-es frekvenciasáv-értékesítés dokumentációja a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapjáról. Az árverésre jelentkezni, és ajánlatot tenni ezúttal kizárólag elektronikus úton lehetséges, a piaci szereplők számára az NMHH konzultációt szervez 2022. november 22-ére.

Új technológiával, elektronikus ajánlattétellel értékesíti az NMHH a 32 GHz-es frekvenciasávot. Az árverésre jelentkezők egy erre a célra fejlesztett informatikai rendszeren keresztül jelentkezhetnek, és nyújthatják be az árajánlatokat egy háromórás idősávban. Ez az eljárás garanciát jelent az ajánlattétel tisztaságára, hiszen így az ajánlattevők kiléte és száma a folyamat lezárásáig a jelentkezők és a hatóság számára is ismeretlen lesz.

A 32 GHz-es sáv úgynevezett "zöldmezős" frekvencia, jelenleg nincs rajta szolgáltatás. A hatóság szakemberei előzetesen mérésekkel ellenőrizték a frekvenciasáv tisztaságát, zavarmentességét, amit megfelelőnek találtak.

Hirdetés

Az árverésen összesen 672 megahertznyi frekvenciamennyiség használati jogosultsága lesz megvásárolható. Ezeket összesen 24 egységben, kétszer 28 MHz-es blokkokban értékesíti a hatóság. Az értékesítés célja, hogy a jelenleg felhordóhálózatként használt 26 GHz-es frekvenciasáv felszabaduljon, és elérhetővé váljon 5G szolgáltatások biztosítására. Ennek a sávnak a tehermentesítésére nyitja meg a 32 GHz-es sávot az NMHH.

A kikiáltási árat a nemzetközi előzményeket is figyelembe véve, úgynevezett benchmarking-módszerrel dolgozták ki a hatóság szakemberei. A kalkulációban nemzetközi összehasonlításban elemezték az 1 megahertzre jutó kikiáltási árak alakulását, figyelembe véve többek között az egyes országok népességszámát, valamint az értékesítés idejét is. A korábbi frekvenciaértékesítésekkel szemben klasszikus licitálás ezúttal nem lesz. Ha a beérkezett ajánlatok száma meghaladja a megvételre kínált blokkok számát, az azonos ajánlatot benyújtó jelentkezőknek lehetőségük lesz viszontajánlattal emelni a korábban megajánlott díjon.

Az árverési eljárás megkezdése előtt az NMHH konzultációt tart a szakmai érdekelteknek 2022. november 22-én.

Az értékesítés dokumentációja letölthető az NMHH honlapjáról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.