Hirdetés
. Hirdetés

1 milliárd dolláros e-reader gyárat épít a Qualcomm

|

Tajvan gazdasági minisztere megerősítette, hogy a Qualcomm a szigetországban építi fel 1 milliárd dolláros gyárát, ahol kis fogyasztású, színes megjelenítő panelek készülnek elektronikus olvasókba.

Hirdetés

A főként vezeték nélküli technológiák fejlesztésével foglalkozó Qualcomm 1 milliárd dolláros üzemet létesít Tajvanon, jelentette be hétfőn az ország gazdasági minisztere. A beruházás áttörést jelenthet a nagy technológiai múltú állam számára, amely rengeteg gyártókapacitástól esett el az olcsóbb kínai beruházási lehetőségek miatt.

A Qualcomm gyárában kis és közepes méretű interferometrikus modulációval (IMOD) dolgozó panelek készülnek. Ellentétben az LCD panelekkel, ezek nem saját fénnyel dolgoznak, hanem a környezeti megvilágítást verik vissza. A cég szerint az IMOD technológia igen kis fogyasztású és még tűző napfényben is látható képet ad, ideális e-reader készülékekbe.

Az IMOD kijelző mikroszkopikus cellák sokaságából áll, amelyek elektronikusan nyithatók és zárhatók. Pontosan meghatározott méretüknél fogva az elemi alképpontok (subpixel) fény modulátorként képesek működni, a fényt egy adott hullámhosszon verik vissza vagy zárt állapotban elnyelik. Mivel a cellák kétállapotúak (vagy elnyelnek, vagy egy adott színt teljes erőből sugároznak), ezért egy alképpont magában nem képes változtatható fényintenzitást biztosítani, ennek érdekében több alképpontot fognak össze egy csoportba, majd ezeket komplett RGB pixelekké rendezik.

 A jelenlegi Mirasol prototípusok mintegy 45 000 színt képesek megjeleníteni, és ötvözik az e-paper és az LCD tulajdonságait

A jenlegi IMOD panelekkel másodpercenként 15 képkocka gyakoriságú animációk játszhatók le, de hamarosan elkészülnek a videolejátszásra is alkalmas, 30 fps gyakoriságú képváltással dolgozó modellek is. A technológia, mely gyakorlatilag a pillangó szárnyának szivárvány hatását másolja Mirasol néven került bejegyzésre. Statikus témák esetén a Mirasol panelek - ellentétben a folytonos háttérvilágítással dolgozó LCD-vel - nem fogyasztanak áramot.

A Qualcomm Mirasol üzeme Tajvan híres ipari parkjában, a Hsinchu Science Parkban helyezkedik majd el, közel számos beszállítóhoz és képzett munkaerőhöz, csakúgy, mint a gyártó előző Mirasol üzeme, mely már 2009 júniusában megkezdte a termelést. Az új gyár számos új munkahelyet biztosít majd a tajvainak számára, akiket szintén sújtott a 2008 óta tartó gazdasági válság. Elemzők szerint megfordulhat az évtizedes trend és a beruházók visszafordulhatnak Tajvanhoz, mely jobban képzett munkaerővel és kevesebb rejtett költséggel dicsekedhet, mint Kína.

Az új létesítmény hét hektáros területen terül el. Építési előkészítő munkálatai már meg is kezdődtek. A beruházó nem ismertette az építkezés ütemtervét és a tervezett gyártási volumenről sem nyilatkozott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.