Hirdetés
. Hirdetés

10 magos lesz az Intel Westmere-EX processzor

|

Ezzel az új Westmere-EX lesz a legtöbb maggal dolgozó Intel szerver CPU, de még így is elmarad a magok számát illetően a rivális AMD-től.

Hirdetés

Egy ipari forrásból kiszivárgott információ szerint az Intel következő szerver-processzor generációja, a Westmere-EX tíz processzormagot foglal majd magában.

A hamarosan eljövendő Westmere-EX túlhaladja majd Nehalem-EX kódnévre hallgató elődjét, amely a gyártó leggyorsabb processzoraként ismert és legfeljebb nyolc magot foglalhatott magába. Minden Westmere-EX mag szimultán két végrehajtási szálat futtathat, így a processzor 10 magos változata már húsz hardveresen ütemezett szálat tarthat kézben.

Ezzel a továbblépéssel együtt is az Intel riválisa tartja a rekordot, legalábbis a magok számát illetően. Az AMD Magny-Cours CPU 12 magot foglal magában és jövőre ígéri a gyártó az Interlagos kódnevű CPU-t, mely 16 magot számlál majd.

 

 

Az Intel szóvivője megtagadta, hogy részleteket fedjen fel a Westmere-EX magok számát illetően, mondván, hogy a cég nem kommentál spekulációkat és pletykákat. Előzőleg a cég úgy nyilatkozott, hogy négy vagy több foglalatos szerverekbe szánja az új CPU-t. Annyi tudható még, hogy a Westmere-EX 32 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával készül majd és a jövő év során kerül piacra.

Dean McCarron, a Mercury Research vezető elemzője szerint ugyan a 8-ról 10 magra váltás nem hangzik kolosszális előrelépésnek, de jelentős lehet olyan adatközpontok számára, akik meglévő szervereikből több teljesítményt szeretnének kicsikarni. ?Több magot és némileg továbbfejlesztett architektúrát kapunk, tehát ugyanazzal az energiagörbével több teljesíményt nyerünk." McCarron szerint a magok számának növekedése még adatközpont konszolidációra és ezzel energiamegtakarításra is lehetőséget adhat.

Ugyan riválisok az Intel és az AMD, de a két cég különböző piacokat szolgál ki, az ártól és a kiszolgáló típusától függően. McCarron szerint az Intel a high-end szerver piacon dominál és a Westmere-EX hivatott megerősíteni pozícióját.

 A Nehalem-EX sémája, nyolc maggal

Az Intel számos hibajavító technológiát vezetett be a Nehalem-Ex architektúrával, amelyek hibatűrőbb szervereket eredményeznek. Néhány technológiát az Itanium processzorokból vettek át, melyek egy teljesen más architekturális vonalat képviselnek. Az újdonságokat valószínűleg a Westmere-EX is tovább viszi majd.

A Westmere-Ex magjainak számát illető találgatások egy Intel konferencia programfüzetéből származnak. A vasárnap kibocsátott lista szerint az augusztus 22-én tartandó Hot Chips konferenciára beharangozott egyik előadás ?Westmere-EX: egy szerver CPU húsz szállal" reklámcímet kapta. Ezzel valóban sikerült a figyelmet felkelteni, hiszen ahhoz, hogy egy CPU 20 szálat futtathasson a dolgok jelenlegi állása szerint 10 mag kell, vagy pedig az egy magon belül futtatható feladatok számát kell duplázni kettőről négyre, ez esetben elég lenne 5 mag is. Akárhogy is, az iparág nagy várakozással tekint az új architektúra elé.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.