Hirdetés
. Hirdetés

1000 oldal percenként

|

Az izraeli College of Judea and Samaria két kutatója JeTrix néven új tintasugaras nyomtatót fejlesztett ki, mely eddig sohasem látott teljesítményre képes.

Hirdetés

Az elméletileg akár percenkénti 1000 oldalas teljesítményre is képes JeTrix egy olyan tintaadagoló emittert használ, mely rácsozatos kialakításával egyszerre dolgozik a hordozófelület minden pontján. A jelenlegi tintasugaras nyomtatók erre tudvalevőleg képtelenek, minden egyes pont esetében meg kell várniuk, amíg a festékkazettát mozgató mechanika a kívánt helyre viszi a fejet. A PhysOrg.com beszámolója szerint a Moshe Einat és Nissim Einat által kidolgozott technológia a folyadékkristályos (LCD) kijelzőkhöz hasonlatos elven működik, azonban míg az LCD apró fénypontokkal operál és azokból állítja össze a kívánt képet, a JeTrix ugyanezt tintapöttyök adagolásával teszi. Noha a prototípus nyomtatófeje egyelőre elég kicsi, elméleti akadálya nincsen a méret testszőleges növelésének, így az egyes elemek egymás mellé építésével nagy felületekre is nyomtathat majd.

A hagyományos nyomtatók esetében a tintát valamilyen csatornán vezetik a fúvókához, ha több fúvókát akarunk a nyomtatófejre építeni, többcsonkos, sokágú vezetékre van szükség. Ezzel egy idő után nemcsak fizikai korlátokba ütközik a bővíthetőség, de a nyomtatás sebessége és minősége is egyre megbízhatatlanabbá válik. A kutatók szerint a friss fejlesztés ezt a problémát küszöböli ki azzal, hogy apró, egy milliméteres tintatartályok egész rendszerével táplálja a fúvókákat hajszálcsöves rendszeren keresztül. Minden tartályhoz négy fúvóka kapcsolódik, így egy 12×12 centiméteres nyomtatófej egyszerre 57 600 fúvókával dolgozik a hordozófelületen.

A JeTrixet fejlesztő szakemberek becslése szerint az új technológiát alaklmaz printerek két éven belül a boltokba kerülhetnek világszerte, bár a termék várható árával kapcsolatban nem vállalkoztak becslésekre. Annyit azért helyettük is megtippelhetünk: a készülék semmiképpen sem lesz olcsó mulatság.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.