Hirdetés
. Hirdetés

1,3 millióan televízióztak digitálisan az ősz első hónapjában

|

A legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában, az év kilencedik hónapjában közel 24 ezerrel 1,322 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentéséből.

Hirdetés

A gyorsjelentés a tizenkét legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le. Az NMHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR TELEKOM Zrt., TARR Kft., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., HD Platform Kft. és Hello HD Kft.) szeptember végén 2,550 millió előfizetést tartottak nyilván.

Az év kilencedik hónapjában a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 51,8 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat az egy hónappal korábbi 51,1 százalék után.

A digitális előfizetéseken belül 2010 szeptemberében 491 ezerről 509 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma és 808 ezerről 813 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma. A vizsgált hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül az augusztusi 19,3 százalékról 20,0 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése szeptemberben az előző havi 31,8 százalékról 31,9 százalékra nőtt.

Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya tovább csökkent a vizsgált hónapban. Ez az érték az korábban 48,9 százalékos, szeptemberben 48,2 százalék volt.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között - valamennyi szolgáltatást figyelembe véve - a UPC a piacvezető, az augusztusi 30,2 százalék után szeptember végén 29,9 százalékos piaci résszel. A második Magyar Telekom (T-Home) piaci része a kilencedik hónapban 25,0 százalékról 25,1 százalékra, míg a harmadik DIGI piaci része 24,7 százalékról 25,0 százalékra nőtt.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások - kábeltelevízió és IPTV - piacán az összes előfizetés 75-80 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma szeptemberben 1,731 millióról 1,737 millióra emelkedett, ezen belül az analóg előfizetések száma 1,240 millióról 1,228 millióra csökkent, míg a vezetékes digitális előfizetések száma 509 ezerre nőtt. A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése az augusztusi 34,0 százalékról 33,7 százalékra csökkent, míg a Magyar Telekom részesedése 23,1 százalékról 23,2 százalékra, a DIGI-é pedig 15,3-ról 15,7 százalékra nőtt.

A műholdas szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi - ide sorolva a Hello HD Kft. által üzemeltetett Antenna Digital előfizetéses vezeték nélküli szolgáltatást is. Ebben a szegmensben a piacvezető DIGI részesedése az augusztusi 44,6 százalékról 44,7 százalékra nőtt, a UPC-é 22,0 százalékról 21,9 százalékra csökkent, míg a Magyar Telekomé 29,1 százalékon maradt.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.