Hirdetés
. Hirdetés

20 éves a Linux!

|

Hogyan használta a Linuxot a Microsoft a bíróságon? Mi köze a Linuxnak az okostelefonokhoz? 11 mérföldkő a Linux történetében.

Hirdetés

A Linux 20 évére visszatekintve látható, miként lett egy iskolaprojekt szintű kezdeményezésből valódi iparági tényező. 11 fő pontját emeljük ki az operációs rendszer történetének.

 

Húsz évvel ezelőtt egészen másként nézett ki a világ és az IT piaca is. A mobiltelefonok még a gazdagok játékszerének számítottak és meglehetősen buta készülékek voltak. A PC szoftverpiacot alapvetően a Microsoft uralta, vele versengett - visszafogott sikerrel - az IBM és az Apple. Az Internet még csak gyermekkorát élte és ekkor kezdett egy fiatal diák, Linus Torvalds a Helsinkii egyetemen egy új operációs rendszer fejlesztésébe Linux néven.

 

 

1991-es indulása óta igen jelentős utat tett meg a Linux, osztódott és elterjedt világszerte mindenféle számítógépen, okostelefonoktól szuper kiszolgálókig. Jó pár lépést lehetne kiemelni ebből a hosszú útból, mi a 11 legjelentősebb momentumot soroljuk fel.

 

1991. április: kis egyetemi szobájában Linus Torvalds elkezd dolgozni egy új, ingyenes operációs rendszer kernelén (rendszermagján). Első körben még minixnek hívta a projektet, melyet leginkább tanulás, gyakorlás célzatával kezdett el fejleszteni. „Csak hobbi, nem lesz nagy és professzionális" írta a minix usenet csoportban Torvalds, és bizony nagyon nagyot tévedett.

 

1992. május: egy évvel a munka kezdetét követően már meg is jelent a Linux első kiadása Softlanding Linux System néven. A SLS fénypontjai a beépített TCP/IP protokoll kezelés és az X Window ablakkezelő motor voltak.

 

1993. július: Megjelenik Patrick Volkerding fejlesztésében az első kereskedelmi Linux disztribúció, a Slackware Linux. Jelenleg ez a legrégebben fejlesztés alatt álló és jelenleg is aktív disztribúció.

 

 

1994. március: Linus Torvalds kiadja a Linux 1.0-át, mely 176 250 programsorból áll.

 

1995. április: Elindul a Linux Expo, a Linux első kereskedelmi konferenciája, melyet Donnie Barnes szervez au Észak-Karolinai Állami Egyetemen. Barnes a Red Hat munkatársa lesz, a cég pedig innentől átveszi az esemény szervezését.

 

1998. november: egy szövetségi trösztellenes per keretében a Microsoft ügyvédei a Red Hat Linux egy dobozos példányát mutatják fel annak igazolására, hogy a Windows nem monopol helyzetű operációs rendszer.

 

 

1999. november: A VA Systems elindítja a SourceForge-t, mely a nyílt forráskódú projektek vezető tárházává lesz Linux alatt és más platformokon is.

 

2004. október: a Canonical kiadja az Ubunut Linux 4.1-et Warthy Warthrog kódnéven. Az Ubuntu magasra teszi a lécet a közösségi fejlesztésű Linux disztribúciók számára hat hónapos verziófrissítési ciklusával és azzal, hogy a felhasználói élményt helyezi a központba.

 

 

2007. január: néhány vezető gyáró, köztük a Motorola, NEC, Samsung, NIT DoCoMo, Panasonic és Vodafone létrehozzák a Limo Foundationt, hogy együttműködhessenek a Linux alapú okostelefonok fejlesztésében. Ezzel jócskán bővül a Linux hardver platformja és előrevetül az Android árnya is.

 

2007. november: Az Open Handset Alliance - mely magában foglalja a Google, Intel, Sony, HTC, Motorola cégeket és még 78 más vállalatot - hallatt magáról az Android előzetes változatának kiadásával. Egy hét múlva már az SDK (fejlesztői készlet) is elérhető.

 

 

2008. október: Megjelenik az első kereskedelemben kapható Android telefon, a T-Mobile G1, jelezve a Linux alapú szórakoztatóelektronikai és mobil számítástechnikai berendezések korszakának kezdetét. Az Android azóta is az Apple iOS egyetlen számottevő ellenfele korunk legizgalmasabb platformháborújában.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.