Hirdetés
. Hirdetés

2010-es adatforgalom = 1,2 zetabyte

|

Az EMC és az IDC tanulmánya a digitális adatkezelés globális sokszorozódását jósolja.

Hirdetés

Az EMC által szponzorált tanulmány címe „The Digital Universe Decade – Are You Ready?” (A digitális univerzum évtizede – felkészült rá?). A mérföldkőnek számító „Digital Universe” adatnövekedési felmérések negyedik kiadása, azt méri és jelzi előre, hogy évente mennyi digitális adat keletkezik és másolódik le, illetve következtetéseket fogalmaz meg a növekedés emberekre és IT-szakemberekre gyakorolt globális hatásairól.

2009-ben a nagy gazdasági visszaesés közepette a digitális információ mennyisége 62 százalékkal növekedett a 2008-as értékhez képest, így elérte a 800 milliárd gigabyte-ot (0,8 zetabájtot). Egy zetabájt egybillió gigabyte-al egyenlő. A 2010-ben létrejövő digitális adatmennyiség (1,2 zetabyte) akkor jönne létre például, ha a Föld összes lakója (minden férfi, nő és gyermek) 100 éven át folyamatosan twitterezne.

A mosolyogtatónak tűnő példák folytatásaként például ennyi adat férne 75 milliárd 16 gigabájtos Apple iPad készülékbe.



Még ennél is nagyobb jelentőségű, hogy a fájlok, képek, rekordok és egyéb digitális információhordozók száma 67-szeresére fog növekedni, és ezeket mind-mind védeni és felügyelni kell. A növekedés dacára a világon működő informatikai szakemberek száma mindössze 1,4-szeres szorzóval fog növekedni. Ennek összesített hatása arra sarkallja az informatikai vezetőket, hogy újfajta lehetőségeket keressenek a gyorsaság, hatékonyság és irányítás javítására azáltal, hogy siettetik a privát felhőkörnyezetekre való átállást.

Az évente keletkező digitális információmennyiség 2009-től 2020-ig 44-szeresére fog nőni, ahogy a legfontosabb médiumok – hangtovábbítás, tévé, rádió, nyomtatott sajtó – teljesen átállnak az analóg csatornákról a digitálisra.

A tanulmány szerint a megoldást egyértelműen a felhő (cloud-) rendszerek jelentik, amelyek 2014-ben több mint 1 billió dollárral fognak hozzájárulni az üzleti bevétel növekedéséhez

A szakértők szerint 2020-ra az évente keletkező összes digitális adat harmada felhőrendszekben lesz megtalálható vagy halad azokon majd át.
 
Az érdekes ellentmondás, hogy a Digitális Univerzum (az összes digitális adat) több mint 70 százalékát egyének hozzák létre, de a tárolással, védelemmel és felügyelettel kapcsolatos feladatok 80 százalékáért a vállalatok felelnek. Ez a felelősség csak növekedni fog, ahogy a közösségi hálózatok és a Web 2.0-s technológiák egyre inkább teret hódítanak a céges világban is.

Az EMC Digital Universe oldalon megtalálhatók a felmérés korábbi változatai, valamint egy globális információbővülési számláló, amely az idén keletkezett adatmennyiség aktuális értékét mutatja. Található még egy „digitális lábnyom” számolóprogram is, amellyel bárki percre készen meghatározhatja, milyen gyorsan bővül a saját digitális univerzuma.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.