Hirdetés
. Hirdetés

2010-re 32 mag a cél

|

Öt évvel ezelőtt az Intel 20 GHz-es processzorokat képzelt az évtized végére. Ma már tudjuk, hogy a jövő máshogy alakul.

Hirdetés

A processzorok feláldozzák a magas órajelet a több magos megoldások érdekében. Az Intel első "sok magos" chipje a jelenlegi leggyorsabb Xeon CPU órajelének kétharmadán üzemel majd, a teljesítménye viszont annak tizenötszöröse lesz, köszönhetően a 32 magnak, amit beleépítenek.

Ahelyett, hogy a vállalat a duálmagos megoldásokat népszerűsítené, inkább a többmagos kifejezést használják, előrevetítve azt a célt, hogy a jövőben a magok számának bővítése jelenti majd a fejlődés járható útját. Hamarosan új fogalmat kell megjegyeznünk: érkeznek a sokmagos processzorok.

Az első ilyen chip egyelőre a Keifer kódnévvel rendelkezik, várhatóan 2009-2010 környékén válhat valósággá és jelenleg 32 magosra tervezik. Ez azt jelenti, hogy egy időben 128 szálon képes műveleteket végrehajtani. A gyártási eljárás 32 nanométeres lesz, s ezt a rengeteg magot négyesével fogja majd össze nyolc csomópont. Minden ilyen úgynevezett node közvetlen hozzáférést kap egy 3 megabájtos úgynevezett LLC, vagyis a lapkán található utolsó szintű, illetve egy 512 kilobájtos másodszintű gyorsítótárhoz. Így összesen 8 x 3 MB LLC gyorsítótár áll a processzor rendelkezésére.

Az Intel további terveiből kiderül, hogy a Keifer nagyjából a Sun Niagara architektúráját célozza meg, amely jelenleg Ultra Sparc T1 processzorral érhető el. A T1 tavaly debütált nyolc magos, 1,2 GHz-en üzemelő processzorral, 3 MB-os másodszintű gyorsítótárral, amely 72 watt teljesítménnyel képes 32 szálon feldolgozni a műveleteket.

A Niagara II 2007-ben várható 65 nanométeres gyártási technológiával, s valószínűleg a magok száma megmarad nyolcnál, az órajel viszont egy kicsit magasabb, 1,4 GHz lesz. Az egyszerre feldolgozható műveletek száma 64-re emelkedhet, ami a jelenlegi Ultra Sparc T1 teljesítményének dupláját jelenti. Az Intel úgy reméli, hogy a 45 nanométeres Niagara III 2009 körül kerülhet boltokba 16 maggal, 1,4 - 2,0 GHz közötti órajellel, illetve 128 párhuzamosan futtatható szállal. Így pedig az Intel a tervek szerint behozná a lemaradását ezen a fronton is.

Jól tudják azonban, hogy a magok számának növelése nem hozhatja meg a végső sikert a Sun ellen. Elemzők és tudósok szerint 32 mag és egy várhatóan 2008-ban debütáló új architektúra szükséges a hátrány behozásához, ezt követően azonban megint az órajel emelése lehet a siker kulcsa.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.