Hirdetés
. Hirdetés

2013 legnagyobb trendjei

|

Az Ericsson ConsumerLab immár 15 éve kutatja a vásárlók IKT termék- és szolgáltatás felhasználási szokásait. Az év végéhez közeledve csokorba szedték, mik lesznek 2013 legforróbb trendjei.

Hirdetés

Michael Björn, a ConsumerLab vezetője elmondta: „A globális kutatási programunk az évente több mint 40 ország 15 nagyvárosából érkező, 100.000-nél is több magánszeméllyel végzett interjúkon alapszik. Az évek során hatalmas adatmennyiségre tettünk szert a vásárlási szokásokról, és úgy látjuk, a változás üteme sokkal gyorsabb, mint eddig bármikor”.

A cég szerint az alábbi 10 trend fogja igazán meghatározni az elkövetkező néhány évet:

felho
felho

1. A felhő megváltoztatja az emberek készülékigényét. A tablet felhasználóknak több mint a fele, míg az okostelefon tulajdonosok több mint 40 százaléka örömmel konstatálja, hogy milyen egyszerűen elérhetőek ugyanazok alkalmazások és adatok a felhőn keresztül, több eszközről is.

2. A hagyományos számítástechnika egyre inkább háttérbe szorul majd. Többé már nem a számítógép mögött ülve telik az idő, hiszen több feladatot meg lehet oldani, akár a metrón utazva vagy a boltban, a pénztár előtt várakozva. A felmérések szerint az emberek már nem PC-re, hanem tabletre, és nem notebook-ra, hanem okostelefonokra vágynak.

3. „Hozd a saját netedet”. Az alkalmazottak nem csak a saját eszközeiket hozzák be a vállalathoz, de egyre inkább a saját előfizetésüket használják az internet eléréséhez. Sokak számára egyszerűbb közvetlenül az okostelefonról elküldeni például egy levelet, amit a saját előfizetésükön keresztül tesznek meg.

tablet
tablet

4. Mivel az emberek gyakorlatilag folyamatosan online állapotban vannak, szép lassan igazán mobillá varázsolják az internetet. 2018-ra az okostelefonok száma várhatóan eléri a 3,3 milliárdot, és a városi emberek számára a legnagyobb örömet a minél teljesebb mobil lefedettség jelenti majd.

5. A gazdasági helyzet változásainak hatására az emberek egyre kevésbé bíznak a hagyományos struktúrákban és hatóságokban, sokkal inkább a saját közösségeikben. A közösségi hálózatok néhány év alatt a fejvadászcégek és a munkaközvetítők legfőbb konkurenseivé váltak.

Hirdetés

6. Érdekes módon az okostelefon piac legnagyobb hajtóerejét nem a férfiak, hanem a nők jelentik. A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a női okostelefon-tulajdonosok 97 százaléka SMS-ezik, 77 százaléka küld és fogad fényképeket, 59 százaléka éri el a közösségi hálózatokat, 24 százaléka jelentkezik be különböző helyekről és 17 százaléka használ kuponokat. A férfiak esetében ezek a számok mind-mind alacsonyabbak.

7. A városi embereknek sokkal több barátjuk van online, mint a vidéken élőknek. És ezeknek az embereknek a 12 százaléka az ötletek kicserélésére és megvitatására használja a közösségi hálózatokat. Ezzel ez a harmadik leggyakoribb indok a hálók használatára. A legtöbben továbbra is mindent tudni akarnak barátaikról, illetve azt akarják, hogy róluk is tudjanak mindent.

shop
shop

8. Ma már az okostelefon-tulajdonosok 32 százaléka használja készülékét vásárlásra, és egyre jobban összemosódik a hagyományos bolti és a webáruházas vásárlás. A vásárlók meg akarják nézni a terméket, információt akarnak szerezni róla, össze akarják hasonlítani az árakat és azonnal meg akarják venni anélkül, hogy sorba állnának a kasszánál.

9. A televíziózási szokások is teljesen megváltoznak. Elmúltak azok az idők, amikor az esti filmet, meccset vagy sorozatot csak másnap vesézték ki az emberek a munkahelyen vagy a kocsmában. Ma már úgy néznek tévét, hogy közben folyamatosan kapcsolatban vannak barátaikkal és megosztják élményeiket, gondolataikat.

10. A tanulás is megváltozik a külső és belső kényszerítő erők hatására. A fiatalok magukkal viszik technológiai tapasztalatukat az osztályterembe, ami „alulról” generálja a változást. Mindeközben a kormányok és szervezetek mind IKT-megoldások után néznek, hogy hatékonyabbá váljanak. Ráadásul egyre fiatalabb korban kapják meg a gyerekek az első telefonjukat, ami a mai trendeknek köszönhetően valószínűleg okostelefon lesz. A tanulást segítő alkalmazások és az e-learning hatására az oktatás sem marad a régiben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.