Hirdetés
. Hirdetés

2020-ig még visszaválthatunk Windows XP-re Windows 7-ről

|

Az XP operációs rendszer viszonylatban szinte halhatatlan lett, a Windows 7 egyes OEM változatainak tulajdonosai ugyanis 2020-ig igénybe vehetik az XP ?downgrade? lehetőséget.

Hirdetés

Hétfőn, épp egy nappal azelőtt, mielőtt lejárt a Windows XP Service Pack 2 (SP2) támogatása bejelentette a Microsoft, hogy a Windows 7 egyes verzióinak tulajdonosai még akár 10 éven át visszaválthatnak Windows XP-re.

Meglehetősen szokatlan lépés. A múltban a Microsoft egy új operációs rendszer megjelenésekor hónapok alatt lezárta a downgrade lehetőségét - amivel az ügyfelek sokat spórolhattak, hiszen nem kellett két operációs rendszer licencet kifizetniük, ha az új megvásárlása után esetleg mégis a régebbi rendszerre akartak visszaállni.

Három éve a Vista licenc tulajdonosok részéről nagy mennyiségben merült fel a downgrade igénye, de most nem sokan akarnak Windows 7-ről XP-re visszaállni. Persze ma is akadnak vállalkozások, akik a támogatás és menedzsment optimalizálása érdekében egységesíteni kívánják szoftverparkukat és ilyenkor felmerül a visszalépés igénye.

A hétfői bejelentés már másodjára tolta ki a Windows XP életciklusát, legalábbis ami a visszaváltás lehetőségét illeti. A cég eredetileg a Windows 7 megjelenése után 6 hónappal le kívánta zárni ezt a lehetőséget, de 2009 júniusában ezt visszavonta, miután a Gartner Research egyik elemzője igazi szemétnek nevezte a tervet. Enyhített tehát a cég a feltételeken és a Windows 7 tavaly októberi bemutatása utáni 18. hónapra vagy a Windows 7 SP1 megjelenésére tolta ki a downgrade határidejét. Akármelyik feltétel is teljesüljön, ez az időtartam 2011-ben, valamikor április körül kifut majd.

 

 

Hétfőn tehát ismét felülvizsgálta a Microsoft saját nézeteit és lehetővé tette, hogy a Windows 7 Professional és Ultimate tulajdonosok visszaváltsanak XP-re, a Windows 7 teljes tervezett életciklusán át. A Windows 7 Professional pedig nem megy teljesen nyugdíjba egészen 2020. januárjáig. Az Ultimate kiadást öt évvel előbb, 2015 januárban hagyja magára gyártója.

?Üzleti ügyfeleink szóvá tették, hogy a Windows XP Professional downgrade jogok megvonása zavarba ejtő" - magyarázta a Microsoft szóvivője, Brandon LeBlanc egy blogbejegyzésben.

Ugyan úgy nyilatkozott a Microsoft, hogy változásokat eszközölt a PC-s licencek követésének egyszerűsítése érdekében, de a Windows XP folyamatos népszerűsége kapcsán valamit tennie kellett. A hétfőn, Washingtonban kezdődött Worldwide Partner Conference (WPC) alkalmával a cég egyik főelőadója elismerte, hogy az üzleti számítógépek 74 százalékán ma is Windows XP fut.

Nem mellékes, hogy - éppen az üzleti alkalmazásban jelentkező igények miatt - csak a Windows 7 OEM változataira (Professional és Ultimate) érvényes a downgrade jog, vagyis gyakorlatilag az előre telepített Windows 7-re. ?A vállalkozások folytathatják az új PC-k beszerzését és kihasználhatják a végfelhasználói downgrade jogokat, visszalépve Windows XP vagy Vista rendszerre, míg készen nem állbak a Windows 7 használatára" - olvasható LeBlanc hozzászólásában.

Az új szabályozás persze csak azokat érinti, akik nem mennyiségi licenceket vesznek vagy nem csatlakoztak a Microsoft Software Assurance (SA), azaz Microsoft Frissítési garancia programjához. Ez utóbbi egy kiterjesztett szoftver-karbantartási program, életjáradék jellegű költségekkel. Ők eddig is bármelyik Windows változatról visszaléphettek akár egészen a Windows 95-ig.

Minden más határidő változatlan maradt, így a netbook gyártóknak le kell állniuk az XP Home telepítésével 2010. október 22-ével és a Vista előtelepített változatával is csak 2011. október 22-ig élhetnek. Ez év október 23-tól már nem rakhatják fel a Windows 7-es gépekre a gyári, automatikus Windows XP downgrade telepítőkészletet, a felhasználónak magának kell bajlódnia az átállással.

Nem valószínű persze, hogy bármelyik vállalkozás kihasználná a Microsoft által most biztosított mintegy tíz éves downgrade időszakot és ennek teljes időtartama alatt élne e lehetőséggel. Ennek oka részint az is, hogy a már mintegy 9 éves operációs rendszer 2014 áprilisával lekerül a támogatott termékek listájáról. Most kedden adta ki utolsó frissítését a Microsoft az XP SP2-höz és a jövőben csak a Windows XP Service Pack 3-hoz lesznek elérhetők további javítások, frissítések.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.