Hirdetés
. Hirdetés

21 megabites mobilnetet tesztel a Vodafone

|

A hazai szolgáltatók közül elsőként demonstrálta a HSPA+ technológiával elérhető szélessávú kapcsolatot a Vodafone. Beck György vezérigazgató egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor lesz a felhasználók számára is elérhető a szolgáltatás.

Hirdetés

A Vodafone a hazai piacon elsőként demonstrálta szerdán, hogy 1-2 éven belül milyen sebességgel lehet adatot letölteni a továbbfejlesztett 3G mobilhálózaton keresztül, az újságíróknak bemutatott 21 megabites letöltési sebességgel egy 2 órás film mintegy 10 perc alatt tölthető le. A Vodafone a közelmúltban már a negyedik generációs LTE hálózatokat is tesztelte, néhány amerikai nagyváros mellett három európai városban, köztük Budapesten is.

Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a cég sajtótájékoztatóján elmondta: 2006 végén stratégiai döntést hoztak, amikor elhatározták, hogy a szolgáltató 3G hálózatának kiépítését a kínai Huawei-re bízzák. Amíg a hangszolgáltatások terén a harmadikként a magyar piacra lépett szolgáltatónak hat év lemaradást kellett ledolgoznia, addig a 3G szolgáltatás terén ez a késés mindössze egy év volt; logikus lépés volt tehát, hogy a fő hangsúlyt a mobilinternetre helyezték át.

- Mostanra már látszik, hogy a döntés helyesnek bizonyult, mivel a legtöbb újonnan épülő 3G hálózatot már a Huawei építi, és amíg jelenleg a szélessávú ADSL és kábeles előfizetők száma stagnál, addig a mobilinternetezők száma az elmúlt hónapokban is dinamikusan nőtt; a bővülés várhatóan a következő időszakban is folytatódni fog ? hangsúlyozta Beck György. 2009 szeptemberében a Vodafone-nak már 34 százalékos volt a szélessávú adathálózaton elért adatforgalmi részesedése, az egy főre jutó adatforgalom területén pedig piacvezető a havonta egy főre eső mintegy 1,8 ? 2 GB-nyi adatforgalommal.

Olcsóbb lenne 900 MHz-en
A vezérigazgató hozzátette: az Európai Unió már döntött arról, hogy a 900 MHz-es frekvenciatartományt felszabadítják a mobil szélessávú szolgáltatások számára; a szolgáltatók most a hazai szabályozás módosítására várnak, amelynek révén hatékonyabban és olcsóbban tudnák biztosítani a mobilinternetet. Beck György szerint a vezetékes és a mobil szélessávú hozzáféréseket eltérően kezeli a kormányzat: amíg a vezetékes szolgáltatók hálózatainak kiépítését jelentős összeggel támogatják, addig más európai országokhoz képest a bevételekhez viszonyítva kiemelten magas mobilfrekvencia-díjat fizetnek a hazai szolgáltatók; a digitális megosztottság felszámolása érdekében a Vodafone ezért a frekvenciadíj mérséklését javasolja.

Beck György a Computerworld kérdésére elmondta: a sikeres tesztet követően nagyobb beruházásokra lesz szükség a 21 megabites szélessávú szolgáltatás elindításához, amire talán már a jövő évben sor kerülhet néhány szeparált helyen; pontos időpontot azonban még nem tudott mondani.

A Vodafone folyamatosan vizsgálja a költségcsökkentési lehetőségeket, így az idén már több területet is kiszervezett. Az egyik költségcsökkentési lehetőség lehet a hálózat kiszervezése valamelyik outsourcing szolgáltatóhoz, erről azonban még nem született döntés ? hangsúlyozta a vezérigazgató.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.