Hirdetés
. Hirdetés

21. századi városok

|

Egy hálózatba kapcsolt társadalom építése napjaink egyik legnagyobb kihívása az emberiség számára.

Hirdetés

Az Ericsson és az Arthur D. Little vezetői tanácsadó cég közös tanulmánya keretében létrehozott és a Szilícium-völgyben (Egyesült Államok) megrendezett Ericsson Üzleti Innovációs Fórumon (Business Innovation Forum) bemutatott Networked Society City Index (hálózatba kapcsolt társadalom városindex) azt mutatja, hogy a magasabb szintű IKT-érettséggel rendelkező városok hatékonyabban képesek kezelni az olyan kérdéseket, mint a környezetvédelem, az infrastruktúra, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás minősége és az oktatás.

Erik Almqvist, az Arthur D. Little skandináviai üzletágának igazgatója szerint: „Egy hálózatba kapcsolt társadalom építése napjaink egyik legnagyobb kihívása az emberiség számára. Bár ez az elemzés csak szerény kiindulási pont az IKT-befektetések és a fenntartható fejlődés közötti kapcsolat felfedésében, közös reményünk és szándékunk, hogy inspirációként szolgáljon azon városok számára, amelyek változást szeretnének."

Az indexben bemutatott városok közül a három legjobb helyezést elérő - Szingapúr, Stockholm és Szöul - számos társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi célkitűzést teljesített sikeresen az IKT területén megvalósított jelentős beruházásokkal. Szingapúr például erőteljes innovációs tevékenységet folytat az e-egészségügy területén, valamint élen jár a forgalmi torlódások kezelésében. Stockholm az IKT-ra a kutatási együttműködést és a tudástranszfert lehetővé tevő egyik legfontosabb tényezőként tekint, míg Szöulban környezetbarát csúcstechnológiájú kezdeményezések megvalósításához használják az IKT-t. Az index javaslatokat is tesz a listában hátrébb végző városok számára, akiket arra ösztönöz, hogy nyújtsanak digitális hozzáférést és IKT-képzést a lakosság hátrányosabb helyzetben lévő része számára a digitális szakadék csökkentése érdekében.

ericsson hálózatba kapcsolt társadalom városindex
ericsson hálózatba kapcsolt társadalom városindex

Mathieu Lefevre, a New Cities Foundation ügyvezető igazgatója szerint elérkezett a hálózatba kapcsolt városok ideje, és ez jelentős hatással lesz a világ népességének egyre nagyobb részére. Napjainkban a világ népességének több mint 50%-a városi területeken él. 2030-ra ez az arány várhatóan körülbelül 60%-ra emelkedik. A megavárosok (amelyek a definíció szerint 10 millió vagy annál több lakossal rendelkeznek) száma 2030-ra a várakozások szerint 30 fölé emelkedik, ami körülbelül 40%-os növekedést jelent. Ahogy növekszik a megavárosok száma, a döntéshozók hatékonyabban biztosíthatják, hogy ez a növekedés fenntartható legyen, ha tanulnak a Networked Society rangsorban az élen szereplő városok sikereiből.

Erik Kruse, az Ericsson Networked Society laboratóriumának munkatársa szerint: „Azáltal, hogy példákat mutat arra, hogyan segítheti elő az IKT egy város fejlődését, az index felhasználható a döntéshozókkal történő párbeszéd ösztönzésére az IKT használata terén, a szervezeti és társadalmi siker elérése érdekében - gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi szempontból egyaránt."

A Networked Society City Index rangsorában az első 10 helyen végzett városok a következők: Szingapúr, Stockholm, Szöul, London, Párizs, New York, Tokió, Los Angeles, Sanghaj és Peking.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.