Hirdetés
. Hirdetés

2,4 milliárddal csökkent a Telenor Magyarország bevétele

|

Közzétette vegyes eredményeket tartalmazó gyorsjelentését a Telenor Magyarország, amely vesztett előfizetőinek számából is. A második legnagyobb hazai mobil távközlési cég bevétele a recesszió enyhülése ellenére még mindig elmarad a korábbi időszakétól. A cég vezetője reményét fejezte ki, hogy hamarosan kiszámíthatóbb lesz a befektetési környezet idehaza a mostaninál. Különben nem tudnak beruházásokat végrehajtani.

Hirdetés

Bár az új termékek, köztük a Vezetékes-hívó, az Internet Praktikum és a Családi Csomag népszerűsége továbbra is nő, a harmadik negyedévi árbevétel még mindig 2,4 milliárd forinttal elmarad a 2009 harmadik negyedévi szinttől. Ennek fő oka a cég magyarázata szerint, hogy a hívásvégződtetési díjak 2010 januári mérséklése nyomán csökkent az összekapcsolási árbevétel, a recesszió elhúzódása miatt pedig az egyéni előfizetőknek nyújtott hangszolgáltatásokból származó árbevétel is visszaesett.

A nem hangalapú szolgáltatások árbevétele az előző év szintjén maradt, mivel a prémium szolgáltatások és az SMS árbevétel csökkenését ellensúlyozta a mobil szélessávú internet (MBI) megnövekedett árbevételének hatása.

?A Digitális Magyarországról alkotott jövőképünkkel összhangban a harmadik negyedévben úgy döntöttünk, hogy új, jövőbiztos hálózatot építünk ki és vezető szerepet vállalunk a még gyorsabb és megbízhatóbb mobil internetes szolgáltatások nyújtásában" - nyilatkozta Anders Jensen, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

?A költségekre és az stabil pénzügyi teljesítményre fordított folyamatos figyelem továbbra is alapvető fontosságú ahhoz, hogy képesek legyünk új infrastruktúrába, frekvenciasávokba, termékekbe és szolgáltatásokba fektetni. Ez nem csak a Telenor növekedését, hanem a Digitális Magyarország megteremtését is elősegíti."

?Az enyhülő recesszió jeleit látva és a távközlési különadó ismeretében folyamatosan hangsúlyozzuk a kormánynak, mennyire fontos az, hogy bizalommal és kiszámíthatóan tudjunk beruházni Magyarországon, és elindítsunk olyan növekedést támogató kezdeményezéseket mint például az EGSM sáv hasznosítása. Ez vidéken is lehetővé tenné a mobil szélessávú internetes lefedettség kiterjesztését, ösztönözné a növekedést, adóbevételt termelne és munkahelyeket teremtene. "

Az előfizetések száma hétezer-egyszázzal, 3 millió 547 ezerre csökkent a negyedév során. A legnagyobb visszaesés a kártyás előfizetések szegmensében történt. A Telenor (használt kártyák száma alapján számított) negyedév végi piaci részesedése 32,68% volt 2010 harmadik negyedévében, ami enyhe csökkenés az előző negyedévhez képest.

A 2010 szeptemberi 28,46%-os részesedés stabil második helyet biztosít a társaságnak a mobil szélessávú internet piacán.

Az EBITDA egyszeri tételek levonása előtti nominális összege 0,2 milliárd forinttal nőtt 2009 harmadik negyedévével összehasonlítva, az alacsonyabb kiskereskedelmi árbevételt, és ebből következően alacsonyabb bruttó nyereséghányadot ellensúlyozta egy egyszeri, működési költségtételt érintő korrekció hatása. A folyamatos költséghatékonysági törekvések és a szervezeti átalakítás miatt az első kilenc hónapra számított működési költségek összege csökkent.

A beruházási költségek 1,6 milliárd forintot tettek ki 2010 harmadik negyedévében, és 43 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől. Idei beruházásait a Telenor a mobil szélessávú technológiára összpontosítja.

Egy egyszeri eredménycsökkentő tétel miatt a 2010 harmadik negyedévi 13,6 milliárd forintos EBIT 1,3 milliárd forinttal alacsonyabb, mint a tavalyi harmadik negyedévében.

A társaság egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétele (?blended ARPU" index) 2 százalékkal emelkedett 2010 második negyedéve óta a szezonális hatás és a javuló trendek miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.