Hirdetés
. Hirdetés

25 év múlva

|

Átfogó kép arról, hogyan képzelik el a szakértők és a jövőkutatók a technikai fejlődést és vele együtt az emberi társadalmak átalakulását az előttünk álló negyed évszázadban.

Hirdetés

Nem kisebb feladatra vállalkozott a Network World, amikor pár hónapja közzétette 25-ös listáját, hogy az általa megkérdezett jövőkutatók elképzelését megpróbálja összefogni azt illetően, hogyan fog alakulni az emberiség sorsa a ránk váró következő negyed évszázad végére. Elsősorban a technikai fejlődés szemüvegén vizsgálta meg a lehetőségeket, melyeket olyan szakemberek kommentáltak, véleményeztek vagy láttak - illetve látni vélnek - előre, mint Dave Evans, a Cisco jövőszakértője, Donald Newell, az AMD szerverüzletágának műszaki igazgatója, Chip Elliott, a BBN Technologies vezető mérnöke, Mark Lewis, az EMC stratégája, Bernie Meyerson, az IBM kutatórészlegének alelnöke vagy Marek Rusinkiewicz, a Telcordia fejlett technológiai megoldásokért felelős részlegének vezető alelnöke.

optikai processzor
Az elmúlt durván négy hónap alatt sorra vettük, milyen témák kerültek szóba. Többek között a szilíciumalapú processzorok optikai lapkákkal való leváltása, vagy a kvantumszámítógépek általánossá válása, melynek révén „a világ összes folyamatát modellezni tudjuk majd". Betekintést kaphattunk a mai szuperszámítógépek erejével vetélkedő jövőbeli okostelefonok világába, az emberrel beszélgető számítógépek korába és azt is elképzelhettük, milyen lenne, ha a számítógép jobban megértené az embert.

planetáris szuperszámítógép
Megtudhattuk, hogy 25 év múlva már általánossá válik az otthoni terabites internethozzáférés, és ezzel párhuzamosan a hálózatok intelligensebbek is lesznek. Óriási, az egész bolygóra kiterjedő számítógép létrejöttét jósolták a jövőkutatók, amellett, hogy ez a globális hálózat egyben globális jólétet is hoz a Föld lakosai számára. De ha nem vigyázunk, akkor akár komoly függőségi hullám is végigsöpörhet az emberiségen, az emlékek digitális újraélésének lehetővé válásával.

robotika
2036-ban már teljesen személyre szabott tartalmakkal találkozunk a világhálón, amellett, hogy a könyveink, CD-ink és DVD-ink, de még a Blu-ray lemezek is mind múzeumokban végzik. Hasonló érzés lesz majd ezekben a kiállítótermekben járkálni, mint a tegnapi Ramiris partnernap alkalmával a Material Event Centerben rendezett retró kiállításon, ahol a szerző viszont látta - immár vitrin mögött - egykor hőn szeretett kétképernyős kvarcjátékát. Na de „Vissza a jövőbe": az elektronikus készülékek, háztartási eszközök zöme 25 év múlva már kommunikálni fog egymással, többek között ennek is köszönhetően kisebbségbe kerül a Földön az emberiség, a robotok már nagyobb számban képviselik majd magukat. Noha számszerűleg továbbra is gyarapodni fogunk, annyira talán még sosem volt megfigyelve - saját maga által - az emberi faj minden egyede, mint amennyire negyed évszázad múlva lesz (bővebben itt).

intelligens város, közúti közlekedés
De nem csak a szórakoztatásunkat szolgáló eszközök kerülnek majd múzeumokba, szinte minden használati tárgyunk virtuálissá válik. Paradoxonnak hat - de csak cikkünk olvasásáig -, hogy eközben pedig a virtuális dolgok kilépnek a valóságba. Voltaképp elmosódik a határ aközött, hogy mi létezik a digitális világban és mi a valódi életben. Ezt alátámasztandó, intelligensebbé válik a közlekedésszervezés, hogy elkerülhessük a reggeli és délutáni dugókat (bár a biciklizés és a tömegközlekedés népszerűsítésével ezt akár már ma is el lehetne érni); és megjelennek az emberszerű számítógépek.

munkahely állás
Mindeközben teljesen átalakul az Internet a szakértők szerint, sajnos annyira azért nem, hogy 2036-ban már ne lenne gondunk a cyberbűnözőkkel (további részletek erre). Az út odáig egy-két „internetkatasztrófán" keresztül vezet majd, a jövőkutatók úgy vélik, az emberiség egy jelentős része el fogja elveszteni munkáját a fejlődés miatt (ez viszont nem újdonság, hiszen a folyamat több száz éve zajlik). Ugyanakkor egyáltalán nem vagyunk halálra ítélve, sőt, csak az előttünk álló negyed évszázad során jutunk el oda, hogy igazán kibontakoztathassuk kreativitásunkat.

Már ha mindez megvalósul. Ön szerint milyen lesz világunk 2036-ban?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.