Hirdetés
. Hirdetés

25 évnyi fejlődés: Kvantumszámítógépek

|

Negyed évszázad nem kevés idő, főleg nem az IT-ban. Cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hova fejlődhet 25 év alatt a számítástechnika.

Hirdetés

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a számítógépek, hálózatok és tárolórendszerek a mostaninál több ezerszer gyorsabb működésre képesek. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol ennek köszönhetően a sci-fi történetek, jövőbeli kütyük valósággá válnak. A Network World megtette ezt, a következő 25 nap során pedig közreadjuk, mire jutottak a jövőt illetően. Szó lesz az optikai processzorokról, a kvantumszámítógépekről, a szuperszámítógépek teljesítményével vetekedő okostelefonokról, hogy csak néhány példát említsünk.

Egy tényező azonban minden vizsgált eszköz és szolgáltatás esetében azonos. A technológia elképesztő tempóban fejlődik, a változások pedig nagyon gyorsan, minden korábbinál nagyobb tempóban következnek be. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

kvantumállapot
kvantumállapot

Megvalósulnak a kvantumszámítógépek

Nem csak a korábbi cikkünkben említett optikai processzorok jelentik az egyetlen kitörési lehetőséget a számítási teljesítmény drasztikus megnövelése tekintetében. Egy másik, szintén ígéretesnek látszó technológia az úgynevezett kvantum számítástechnika, ahol atomi szinten történik a számítási feladatok végrehajtása. Szemben napjaink elektromos számítógépeivel, melyek egy bitnyi információt vagy 0, vagy 1 képében tárolnak el, a kvantumkomputerek ugyanabban az időben képesek eltárolni mindkét értéket. Ennek köszönhetően egyszerre jelentősen nagyobb mennyiségű információval képesek dolgozni.

„A hagyományos számítástechnikában egy bit vagy igaz, vagy hamis. De a kvantumfizika qubiteket alkalmaz, melyek egyazon időben képesek felvenni a 0 és az 1 állapotot, így jelentősen több adat mainál jóval nagyobb tempójú átvitelétre képesek." - állítja Evans - „A kvantum routing, a kvantum kriptográfia és a kvantum switching 25 év múlva jelentős szerepet játszhat életünkben."

A Cisco szakemberével ért egyet Chip Elliott, a BBN Technologies vezető mérnöke. „Hitem szerint 25 év múlva már nem a bitek világában élünk majd; képesek leszünk a kvantumállapotok megváltoztatására, befolyásolására. A kvantumszámítógépek erejével a világ összes folyamatát modellezni tudjuk majd."

Elliott és Evans állítását látszik igazolni az, hogy alig két hete, május 25-én a Lockheed Martin bejelentette: megállapodásra jutott a D-Wave Systems amerikai vállalattal, a világ első, kereskedelmi forgalomban elérhető kvantumszámítógépes rendszerének megvásárlásáról. De vajon ez lesz az első fecske, vagy csak egy félresikerült próbálkozásról van szó, mint az Intel Pentium 4 processzora esetében? Ön mit tippel?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.