Hirdetés
. Hirdetés

25 évnyi fejlődés: Optikai processzorok

|

Negyed évszázad nem kevés idő, főleg nem az IT-ban. Cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hova fejlődhet 25 év alatt a számítástechnika.

Hirdetés

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a számítógépek, hálózatok és tárolórendszerek a mostaninál több ezerszer gyorsabb működésre képesek. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol ennek köszönhetően a sci-fi történetek, jövőbeli kütyük valósággá válnak. A Network World megtette ezt, a következő 25 nap során pedig közreadjuk, mire jutottak a jövőt illetően. Szó lesz az optikai processzorokról, a kvantumszámítógépekről, a szuperszámítógépek teljesítményével vetekedő okostelefonokról, hogy csak néhány példát említsünk.

Egy tényező azonban minden vizsgált eszköz és szolgáltatás esetében azonos. A technológia elképesztő tempóban fejlődik, a változások pedig nagyon gyorsan, minden korábbinál nagyobb tempóban következnek be. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

Optikai processzorok vs. Mikroelektronika
1965-ben még a nagyon szűk szakmán kívül senkinek sem mondott semmit az Intel társalapítójának neve. Gordon Moore volt az, aki ekkor felfedezte az elektronikai ipar egyik törvényszerűségét: megállapítása szerint minden 18-24 hónapban megduplázódik az egységnyi integrált áramköri felületre „ültethető" tranzisztorok száma. A Moore-törvényként ismertté vált definíció közel fél évszázada tartja magát, ám már közelít az a fizikai határ, ahonnan - legalábbis most úgy tűnik - nincsen tovább.

Vagyis szükség van valami radikálisan újra, olyan megközelítésre, ami nem napjaink szilíciumalapú CPU-ira alapul. Az AMD szerverüzletágának informatikai vezetője, Donald Newell szerint ez az optikai processzorok képében materializálódik majd. Az optikai - fotonikus - számítógépek a látható fényt vagy infravörös sugarakat használnak majd jeltovábbításra, a manapság alkalmazott elektromosság helyett.

„Az emberek még olcsóbb és nagyobb tudású számítástechnikára vágynak, vagyis új utakat kell felfedeznünk. Egy optikai számítógép két nagyon előnyös tulajdonsággal is bír. Egyrészt, jelentősen kevesebb energiát igényel működtetése, mint napjaink komputerei, másrészt több ezerszer hatékonyabbak is a mostani számítógépekhez viszonyítva. A következő 20-25 évben mindenkinek lehet optikai számítógépe." - állítja Newell.

Vajon valóra válik a jövendölés? Egyetért, vagy más véleményen van? Ossza meg velünk, mit gondol Ön a témáról!

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.