Hirdetés
. Hirdetés

26 GHz-es frekvenciasáv-értékesítés

|

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala nemrég pályázatot hirdetett meg a 26 GHz-es frekvenciasáv használati jogosultságának értékesítésére. A pályázati anyagot február elejéig lehet elkészíteni.

Hirdetés

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint a meghirdetett értékesítéssel az az elsődleges cél, hogy a rendelkezésre álló véges erőforrás, a frekvenciakapacitás hatékonyan hasznosuljon, valamint ösztönzően hasson a szolgáltatók által tervezett hálózatfejlesztésekre. További célként fogalmazódott meg az is, hogy az értékesítés élénkítse a mobilpiaci versenyt, és ez által javuljon a szolgáltatások minősége, az előfizetők érdekeinek védelme.

Az ezúttal meghirdetett frekvenciacsomag 26 darab alapblokkot tartalmaz, amelyek a legkorszerűbb, harmadik és negyedik generációs mobilszolgáltatások hálózatának kiépítését támogatják, illetve más adatátviteli összeköttetések kiépítésére alkalmasak.

A 26 GHz értékesítési feltételeit úgy alakította ki a hatóság, hogy az támogassa a 900 MHz-es sáv folyamatban lévő árverését is. A felhasználói jogosultság időtartama a megszerzésétől számított 15 évre szól.

A pályázati dokumentáció egyébként 25 ezer forintba kerül. A pályázatra 2012. február 6-ig lehet jelentkezni, és a menetrend szerint legkésőbb 2012. március 14-ig határozat születik a győztesekről.

A kiírás szövege szerint egy darab alapblokk pályázati díja 75 millió forint, plusz áfa. Egy jelentkező legfeljebb 6 (hat) alapblokkra tehet ajánlatot és 6 alapblokk használati jogosultságát nyerheti el, de ha a jelentkező a 26 GHz-es frekvenciasávban jelen pályázati eljárást megelőző pályázati eljárásban már nyert alapblokkokat, akkor ezen alapblokkokat a kiíró a megszerezhető alapblokk-maximumba beszámítja. 

A pályázat megjelenésének előzménye, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság módosította frekvenciahasználati díjrendeletet. A 960 MHz feletti tartományt érintő jogszabályváltozás november 3-án jelent meg, így a jövőben értékesített, mikrohullámú spektrumba tartozó frekvenciák után már a módosított rendelet alapján kell fizetni a díjakat, ami a most meghirdetett 26 GHz-es frekvenciablokkra is igaz. Az NMHH a díjrendelet változtatását azzal indokolta, hogy a piaci szolgáltatókat hatékony frekvenciahasználatra ösztönözze, valamint a szolgáltatókat a kevésbé telített sávok felé terelje. Az új jogi környezet módot ad arra is, hogy az érintett üzleti területen elősegítse a beruházásokat.

A frekvenciapályázatról szóló hirdetmény és a kiírással kapcsolatos dokumentációk és egyéb információk a hatóság honlapján, "Frekvenciaértékesítések/26 GHz pályázat" almenüben, illetve közvetlenül erről a linkről érhető el.

A kiírásból egyébként az is kiderül, hogy 2011. december 1-jén 10 órakor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Rendezvény és Oktatási Központjában konzultációt tartanak, ahol azok a személyek vagy szervezetek, illetve képviselőik vehetnek részt, akik/amelyek a dokumentációt a hirdetményben meghatározott módon beszerezték.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.