Hirdetés
. Hirdetés

300 millió forintból lett T-City Szolnok

|

Néhány szolnoki már tesztelheti az Otthonőrző rendszert, az egészségügyi vészhelyzetek esetén bevethető Pánikgombot, IP kamerás közvetítő rendszeren keresztül nézhető a város sportcsarnokának néhány rendezvénye, valamint egy intelligens beléptetőrendszer segítségével a szülők SMS-ben is értesülhetnek arról, hogy mikor érkezik, illetve távozik gyermekük az iskolából.

Hirdetés

A fővárosi Jövőházában ismertette ma délelőtt Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, valamint Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési és stratégiai vezérigazgató-helyettese a T-City-nek elnevezett, a várost különböző digitális technikákkal ellátó, a Computerworld Online információi szerint mostanáig 300 millió forintba kerülő program eddigi eredményeit és a program folytatásával kapcsolatos elképzeléseit.

Mint elhangzott, a távközlési mamutcég által finanszírozott program keretében a mobilFizetés és -vásárlás, valamint az intézmények és vállalkozások számára biztosított technológiák és ajánlati csomagok bevezetése után további technológiák jelentek meg a tavasszal elindított T-City-ben, azaz a Jász-Nagykun-Szolnok megyei nagyvárosban, ahol már elérhető az Otthonőrző, a Pánikgomb, az IP kamerás közvetítés, valamint a szandaszőlősi általános iskolai diákok RFID (rádiófrekvenciás) alapú beléptetése és folytatódik a további alkalmazások, szolgáltatások kiválasztása; a tesztek előkészítése.

A "digitális város" koncepciójának lényege, hogy a Magyar Telekom Szolnok lakóival és vállalkozásaival, intézményeivel együttműködve alakítja ki, illetve módosítja a mindennapi életet megkönnyítő új szolgáltatásokat, tárja fel a jövőbeni igényeket, illetve találja meg azon üzleti modelleket, melyek kölcsönösen előnyösek, ár-értékarányosak lehetnek. A T-City egyik küldetése, hogy a megvalósuló szolgáltatások a város minél szélesebb rétegei számára elérhetőek legyene , valamint hogy a fejlesztések a város hosszú távú fejlesztési stratégiáját erősítsék.

A program hátteréről szólva Pataki Róbert elmondta, az új szolgáltatások élő tesztkörnyezetben esnek át az első megmérettetéseken. "A laborban a lakossággal együttműködve teszteljük a fejlesztéseket, amelyek a következő négy fő területre koncentrálnak: egészség, oktatás, biztonság és szórakozás."

"Fejlődő városunkhoz tökéletesen illeszkedik a Magyar Telekom T- City programja, amely az informatika és a mobil kommunikáció területén teszi kiemelkedővé Szolnokot. Úgy gondolom, folyamatosan épülő városunk kiváló tesztkörnyezet az egyik legnagyobb kommunikációs vállalat számára"- mondta Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

Árazás

A Computerworld Online kérdésére a távközlési cég illetékese elmondta: az említett szolgáltatások a tesztidőszak alatt most még ingyenesen használhatók, azonban várhatóan januártól fizetni kell majd ezekért, pontosabban elsőkörben az Otthonőrző használatért. Bár az árazás egyelőre kialakítás alatt áll, ami nyilvánvalóan befolyásolni fogja a megoldás jövőbeli elterjedtségét, állítólag a tesztben eddig résztvevő családok 70 százaléka azt jelezte, mindenképp szeretné továbbra is használni a biztonsági megoldást.

A T-Cityben már most elkezdődött a további új alkalmazások és szolgáltatások tesztelésének előkészítése. Még a jövő év folyamán kiépül a Home Lab keretében többek között a jövő boltja, és a városi infoSMS. Ha a tesztek sikeresek lesznek, a Magyar Telekom további 300 millió forintot "tol" a szolnoki T-City projektbe.

A T-City eddigi elemei

Otthonőrző

A biztonságot szolgálja az Otthonőrző szolgáltatás, amelynek köszönhetően a tesztben résztvevők otthona 24 órás felügyelet alatt áll, és behatolás, illetve más jellegű veszély esetén az egyszerűen, külső segítség nélkül is felszerelhető szenzorok jelzései alapján a rendszer azonnali értesítést küld a tulajdonosnak e-mailben és telefonon. Ha a tulajdonos internetközelben van, a webkamerákon keresztül meg is tud bizonyosodni arról, hogy valóban vészhelyzet alakult-e ki, és el tudja dönteni, hogy riasztja-e a rendőrséget, illetve a szomszédokat.Ennek az alkalmazásnak már sikeresen lezajlott az első tesztelési fázisa, és 2010-ben várhatóan sor kerül az országos piaci bevezetésére.

Pánikgomb időseknek

Szeptember 1-je óta teszteli a Magyar Telekom a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményével együttműködve a Pánikgombot, amely hirtelen bekövetkezett egészségügyi problémák esetén nyújt segítséget oly módon, hogy egy orvosi diszpécserközponttal veszi fel a kapcsolatot, ahol szakképzett orvosok fogadják a hívásokat a nap 24 órájában. Ők vészhelyzet esetén azonnal értesítik a mentőket, gondozókat és a hozzátartozókat, a helyszínre való kiérkezésükig pedig - akár életmentő - tanácsokat adnak. A Jövőházában lehetőségünk nyílt a technológiák kipróbálására is: a technológia alapját az idős ember kezére felcsatolt, karóra külsejű, leegyszerűsített mobiltelefon képezi, amely, ha a készülék használója szabad téren tartózkodik, a pontos pozíciót is képes beküldeni a beépített műholdas helyzetmeghatározó (GPS) segítségével a központba.

IP-kamerás közvetítés

A kultúrát és szórakozást szolgálja az IP kamerás, internetes közvetítés, amelynek köszönhetően az érdeklődők a szolnoki sportcsarnokban rendezett sporteseményeket és egyéb rendezvényeket meg tudják nézni valós, illetve késleltetett formában, szerkesztett adással vagy vágatlan, élő képekkel.

Elcsatangolás ellen

Az előzetes várakozásokat messze felülmúlóan sikeres a Home Lab keretein belül a Szandaszőlősi Általános Iskolában bevezetett, RFID technológián alapuló beléptető rendszer, amely pontosan követi, hogy a tesztben résztvevő diákok mikor érkeznek meg, illetve mikor távoznak az iskolából. Erről igény szerint a szülők SMS-ben is értesítést kapnak.

Oktatás

A bevezetett szolgáltatásokon és a Home Lab területén folyó teszteken felül a T-Cityben a távközlési cég kiemelt figyelmet fordít a lakosság oktatására, az internet mindennapi életben történő használati előnyeinek bemutatására. Elindította az Internetakadémiát, és a gyermekek számára informatikai szakköröket szervez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.