Hirdetés
. Hirdetés

300 milliós csúcslabor a Ferencvárosban

|

A Leövey Klára Gimnázium interaktív létesítménye 5000 diák oktatását szolgálja.

Hirdetés

A legmodernebb eszközökkel felszerelt, komplex laboratórium segíti a ferencvárosi diákok versenyképes, gyakorlati természettudományos ismereteinek bővítését. A jövő tudósai a létesítmény segítségével „játszva”, izgalmas és látványos kísérletekkel tarkított órákon mélyíthetik el a fizika, kémia, biológia és földrajz terén megszerzett tudásukat. Az európai uniós támogatással, 300 millió forintból megvalósított létesítmény összesen 12 iskola, mintegy 5000 diákja számára teremt kiváló lehetőséget a későbbi mérnöki vagy tudományos karrier megalapozásához.

 

A versenyképes természettudományos ismeretek elsajátításában, és a gyakorlati tudás elmélyítésében teremt 21. századi feltételeket a ferencvárosi Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskolában kialakított komplex természettudományos laboratórium. Az összesen 12 intézmény, 5000 diákját és 50 pedagógusát kiszolgáló korszerű létesítmény 300 millió forintból, az Európai Unió Szociális Alapjának támogatásából valósulhatott meg. A laboratórium kialakításán kívül tananyagfejlesztést, és pedagógiai-szakmai továbbképzést is magában foglaló átfogó fejlesztésre 2011. április és 2013. június között került sor. A „Ferencváros a korszerű természettudományos oktatásért” elnevezésű projekt lezárására ünnepélyes keretek között Dr. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár és dr. Bácskai János, Ferencváros polgármesterének részvételével került sor.

A korszerű eszközökkel felszerelt laboratórium lehetővé teszi a természettudományok művelésében, oktatásában Galilei által megfogalmazott elvek – az elmélet és a gyakorlat összekapcsolása – 21. századi szinten történő megvalósítását. A diákok „játszva”, látványos kísérletekkel tarkított órák keretében tanulhatnak fizikát, kémiát, biológiát, földrajzot és sajátíthatják el a tudományos felfedezések módszertanát. A projekt keretében a legmodernebb kísérleti, mérési és informatikai eszközökkel felszerelt, egyenként húsz-húsz fő befogadására alkalmas fizika-biológia és kémia-biológia laboratórium került kialakításra.

„Napjaink tudásalapú és technológiai fejlődés által vezérelt társadalmában a jövő generációi számára elengedhetetlen a versenyképes természettudományos ismeretek alapos elsajátítása. A ferencvárosi Leövey Klára Gimnáziumban kialakított laboratórium 11 kerületi és 1 vidéki iskola számára biztosít kiváló lehetőséget a korszerű tudás megszerzésére és elmélyítésére. A kiválóan képzett pedagógusok, a jól felszerelt laboratórium és a kialakított tananyag segítségével a diákok professzionális körülmények között ismerhetik meg a természettudományok szépségét” - mondta el dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere a projektzáró rendezvényen.

Hirdetés

A jól felszerelt, komplex laboratóriumban számos hi-tech eszköz áll a diákok és tanárok rendelkezésére. A gimnázium az első olyan oktatási intézmény, amely intézményesített formában oktatási segédeszközként használja a Leonar3do térbeli modellező berendezést. A rendszer segítségével virtuálisan körüljárható a DNS molekula szerkezete, az elektromos, mágneses vagy gravitációs térszerkezet, az eszköz továbbá segíti a Naprendszer bolygói keringésének tanulmányozását.

A biológiai labor eszköztárát 150 féle, korszerű, oktatást segítő műszer alkotja. A mikroszkópokkal sejttani, szövettani, mikrobiológiai, vagy akár molekuláris biológiai vizsgálatok, kutatások végezhetők, emellett az ezerszeres nagyítású fénymikroszkópokkal már a baktériumok is jól megfigyelhetőek. A kémiai kísérletekhez a labor közel 400 anyagot számláló vegyszerkészlete áll rendelkezésre, melyek között szerepel például az igen drága NAD (ez az élő szervezetek energiatermelő folyamatainak fontos molekulája) is. A tananyag szemléletes átadását digitális táblákat és palatáblákat, valamint dokumentum kamerákat is magába foglaló informatikai eszközpark teszi még könnyebbé és kényelmesebbé.

A projekt részeként megvalósított tananyagfejlesztés keretében fizikából, kémiából, biológiából és földrajzból együttesen közel 800 kísérlet részletes leírására került sor. Az 5-12. évfolyamos diákok számára készített tananyagok több mint 2000 oldal terjedelemben segítik a laborfoglalkozásokat és a tudás elsajátítását. A fiatal „tudósjelöltek” a tanagyaghoz DVD formátumban is hozzájutnak. A projekt keretében összesen 13 intézmény diákjai vettek részt az eddigi laborórákon.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.