Hirdetés
. Hirdetés

34 százalékos díjcsökkenés

|

A mobilhálózatok üzemeltetőinek a harmadik negyedévtől kevesebbet fizetnek a frekvencia lekötése és használata után.

Hirdetés

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) pénteki tájékoztatása szerint a rendeletben maghatározott díj mértéke nagymértékben függ a szolgáltatók által telepített bázisállomások számától, mely meghatározza a szélessávú mobilinternet-eléréssel lefedett területek méretét. A lefedettség növelése elsősorban az elmaradott térségek mobilinternet-ellátása szempontjából lenne fontos, hiszen azokon a területeken, ahol a szolgáltatói bevételek megfelelő alapot nyújtanak a fejlesztésekhez, eddig sem okozott gondot a mobilinternet-használat.

A minisztérium hozzáteszi, hogy a mobilinternet-elérés tekintetében elmaradott térségek a vezetékes internetelérés szempontjából sincsenek jó helyzetben: több száz településen még mindig nincs mód a szélessávú internet kapcsolat létesítésére. A díjcsökkentéstől ezért azt várja a tárca, hogy ösztönzi a szélessávú fejlesztéseket, a mobil szélessáv elterjesztését, és a mielőbbi országos lefedettség elérését.

A Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, Drozdy Győző szerint az intézkedés jó irányba mutat, de a cég további lépéseket tartana szükségesnek ahhoz, hogy Magyarországon is minél többen részesülhessenek a mobilinternet nyújtotta előnyökből. A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta: a díjcsökkentés nem a teljes frekvenciadíjra, hanem csak a harmadik generációs - a mobilinternetezést lehetővé tévő - UMTS állomások díjára vonatkozik; a teljes frekvenciadíjra vetítve hozzávetőlegesen 5 százalékot jelent, ami a szolgáltatók által a koncessziós szerződésben vállalt, a frekvencia lekötésért és használatért fizetendő díj növekedésének harmadát sem éri el. Így a csökkenés mellett is tovább nőnek az egyébként az Európai Unióban a legmagasabbak közé számító magyar frekvencia-díjak - mutatott rá Drozdy Győző.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.