Hirdetés
. Hirdetés

3D a szarkofágban

|

A Philips orvosi komputertomográfiai szkennerével megdöbbentő képek készültek egy háromezer éves múmiáról.

Hirdetés

A thébai templom feltételezett papnője, az egyiptomi Meresamun választékosan díszített szarkofágja több mint 80 éve, sértetlen és teljesen lezárt állapotban került a Chicagói Egyetem Keleti Intézetének Múzeumába, ahol a csodálatos dekoráció megrongálódásának kockázata miatt azóta sem nyitották fel. A kutatók persze szerettek volna többet is megtudni a szarkofágban nyugvó múmiáról. 1991-ben már végeztek egy vizsgálatot a leleten egy 64 szeletes komputertomográfiai (CT) szkennerrel, ezt most a Philips nagyságrenddel jobb felbontású, 256 szeletes Brilliance iCT szkennerével megismételték.

A Philips fejlett CT szkennereit hagyományos esetben élő személyek orvosi diagnosztizálására, illetve a páciensek kezelése során használják. A legfejlettebbnek számító modell, a Brilliance iCT rendkívül nagy sebességgel dolgozik. Kevesebb mint egy perc alatt beszkenneli a teljes emberi testet, pontosan leképezve a mozgó szerveket, például a szívet is, mindössze két dobbanás időtartama alatt.

Ugyanezzel az eszközzel azonban a kutatók a szarkofágban elhelyezkedő, lenvászon szalagokba tekert és konzervált holttestről is rendkívül részletes, háromdimenziós képeket készíthettek. Így sem a művészi megmunkálású burkolatot, sem a törékeny emberi maradványokat nem érték környezeti ártalmak. A CT szkenner ugyanis képes "lehámozni" a különböző rétegeket, felfedve a csontvázat és a megmaradt sejtszöveteket is.

mummy_koponyaesszarkofag_k.jpg

- Az iCT szkenner segítségével rendkívül összetett, részletes anatómiai analízist végezhetünk néhány másodperc alatt - mondta Michael W. Vannier, a Chicagói Egyetem radiológia professzora. - A múmiáról készült képek lélegzetelállítóak, a legapróbb részletek, a kopásminták a fogon, a balzsamozás bemetszései is tisztán megjelennek rajtuk. Ezek a halott korára utaló jelek korábban nem voltak láthatók. Az új felvételek számos olyan kérdésre adnak választ, amelyet az első szkennelés csak felvetni tudott.

mummy_lenvaszonpolyaban_k.jpg

Az új felvételek alapján a kutatók feltételezik, hogy Meresamun időszámításunk előtt 800 körül élt, és 30 éves lehetett, amikor meghalt. A szarkofág jelölései azt sugallják, hogy a thébai Amon-templom énekese lehetett dél Egyiptomban, azaz valószínűleg nagyon fontos családból származott. A mostani szkennelés eredményei alapján a napokban kiállítás nyílt a Chicagói Egyetem Keleti Intézetének Múzeumában Meresamun élete: egy templomi énekes az ősi Egyiptomból címmel.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.