Hirdetés
. Hirdetés

3D-s modell a pontosabb diagnózisért

|

Egy hazai találmány hozhat áttörést a személyre szabott orvoslásban.

Hirdetés

Kockázati tőke segítségével tart a világpiac felé egy magyar tudományos újdonság. A Humeltis Kft. 3D-s modellje révén pontosabb diagnózist, hatékonyabb terápiát lehet alkalmazni a tüdő betegségeinek kezelésekor.

Hirdetés

A módszer komoly segítséget nyújt a gyógyszerkutatásnak, áttörést jelenthet a személyre szabott gyógyászatban, és lehetővé teszi a környezeti veszélyek, például a légszennyezés hatásának elemzését. Az egész világon újdonságnak számító technológiába az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. összesen 175 millió forintot fektet.

Magyar tudós fejlesztette ki az első 3D-s mesterséges tüdőszövetet, amely átütő kutatási eredménynek számít a biotechnológiában. Ilyen modell eddig csak agy, máj és bőr esetén született az Egyesült Államokban. A technológiát hasznosító Humeltis Kft-t Pongrácz Judit, a Pécsi Tudományegyetem professzora alapította márciusban.

Olcsóbb és pontosabb technológia
A Humeltis fejlesztése azért jelent újdonságot, mert a gyógyszerkutatásban, diagnosztikában eddig elterjedt, 2D modellek csupán a sejtekben zajló reakciókat képesek felmérni. A világszerte még újdonságnak számító 3D-s keretrendszer viszont a szöveti szintű reakciókat is képes bemutatni, számos új információhoz juttatva ezzel a kutatót.

A gyógyszerkutatás ezt eddig csak állatkísérletekben tudta vizsgálni, viszont az állatokban mérhető reakciók eltérnek az emberi szervezetben tapasztaltaktól, így a klinikai kipróbálás sok kockázatot rejt a betegek számára. A 3D emberi tüdőmodell csökkenti ezt a kockázatot, mivel ha ebben a fázisban sikeres a próba, akkor következnek csak az emberen végzett tesztek. Mindez jelentős költségmegtakarítást is jelent.

 

Áttörés a tüdőrák kezelésében?
„A gyógyszeripari cégek például új tüdőgyógyászati hatóanyagok fejlesztésekor pontosabb és több információt kaphatnak arról, hogy a fejlesztés alatt álló gyógyszer milyen hatást vált ki daganatos, gyulladásos vagy fertőző tüdőbetegségekkel szemben. Így a Humeltis révén 2-3 év versenyelőnyre tehetnek szert” –. mondja dr. Nyíri Viktor, a vállalkozásba első körben 75 millió forintot, összesen pedig 175 millió forintot fektető X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési partnere.

A 3D modellel a személyre szabott gyógyászatban is kiváló eredményeket lehet elérni, akár a számtalan mellékhatással járó kemoterápiás kezelések során a megfelelő gyógyszerkiválasztásnál.

„A 3D-n alapuló technológia felhasználása sokrétű lehet: terápiában, diagnosztikában is hasznos lehet, mivel olyan humán reakciók is vizsgálhatók (pl. környezetszennyezés hatása), amelyekről a mai eszközökkel nincs elegendő információnk” – teszi hozzá dr. Pongrácz Judit.

Alig van versenytárs
A cég a Pécsi Tudományegyetem ún. spin-off vállalkozása, az intézmény eszköz- és laborbérleti lehetőségekkel segíti a társaságot, amely royalty (felhasználási jogdíj) ellenében kizárólagosan hasznosítja majd az egyetem által beadott szabadalmat. Az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. figyelmét azért keltette fel a Humeltis fejlesztése, mert a 3D-s modellek mind inkább terjednek a gyógyszeriparban, kutatásban, de most még kevés a versenytárs. „A technológia ráadásul fejleszthető, hosszú távon a személyre szabott orvoslásra is alkalmas lehet” – indokolja a döntést dr. Nyíri Viktor.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.