Hirdetés
. Hirdetés

3GSM Konferencia: Technológiák találkozása

|

A technológiák egymáshoz való közeledésének felgyorsulása volt talán a legfontosabb tanulság a ma záruló barcelonai 3GSM Világkonferencián.

Hirdetés

A gyártók és szolgáltatók igencsak elkényeztették a távközlés iránt érdeklődőket a mobil tévéről, a nagy sebességű adatletöltést lehetővé tevő HSDPA (high-speed downlink packet access) technológia alkalmazásáról, a minden korábbinál több funkciót kínáló új készülékekről vagy a stratégiai szövetségekről szóló bejelentésekkel.

A technológiák közeledése nem csak az így elérhető költségcsökkentés miatt fontos, de azért is, mert az eszközök számára új alkalmazási módokat nyit meg. A vezeték nélküli adattovábbítást lehetővé tevő Bluetooth például a hosszú, bizonytalan kezdeti időszak után - amelyet a magas költségek, az inkompatibilitás és az összetettség jellemeztek - napjainkra vonzó tulajdonsággá vált a felhasználók számára, különösen a vezeték nélküli fejhallgatók miatt. Ráadásul a Cambridge Silicon Radio-hoz (CSR) hasonló cégeknek köszönhetően úgy tűnik, elhárult az akadály az elől, hogy együtt alkalmazzák egy másik vezeték nélküli technológiával, a Wi-Fi-vel. Korábban a két adattovábbítási megoldást nem lehetett ugyanazon a készüléken egyszerre használni, az új fejlesztéseknek köszönhetően azonban a szabványok megsértése nélkül sikerült ezt elérni. Az eredmény egy olyan PDA vagy mobiltelefon, amely a felhasználó számára észrevehetetlenül képes váltani a vezeték nélküli internet elérési pontok és a mobilhálózat között, miközben teljes sebességgel dolgozik a Bluetoothos fejhallgató és adatkapcsolati csatorna. A CSR-nél már olyan megoldáson is dolgoznak, amely egy, kis energia felhasználású csipen keresztül tenné használhatóvá a két technológiát, valódi piacot teremtve ezzel az internet alapú mobiltelefonos hívásoknak.

A technológiák egymás felé közelítésének talán legnagyobb mozgatórugója az internet alapú multimédiás rendszerre vonatkozó tervek. Ez az alapja annak a hálózatok közötti üzenetküldési kezdeményezésnek, amelyet a hét elején jelentett be a GSM Association. Az elképzelés szerint egy olyan, internet alapú rendszert hoznak létre, amelyben bármilyen tartalom mozgatható a hálózatba kapcsolt eszközök között. Ezt elsőként az azonnali üzenetküldésnél tervezik megvalósítani. A nagy kihívás az egészben az, hogyan tegyék a rendszer részévé valamennyi mobil és vezetékes hálózatot. Ez technikailag sem kis feladat, de üzletileg talán még nagyobb.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.