Hirdetés
. Hirdetés

3X DVD-ROM

|

A DCA elkészítette az első 3X DVD-ROM formátumú lemez mesterpéldányát. HD DVD formátum egy szokványos, kétrétegű DVD-n - van ennek értelme?

Hirdetés

A DVD mastering szoftvereket gyártó Doug Carson & Associates (DCA) feltalálta a fából vaskarikát, a jól ismert, kétrétegű, vörös lézeres (DVD9) formátumú lemezre, a HD DVD UDF 2.5 fájlstruktúrájában rögzítettek tartalmat. A vállalat tegnapi bejelentése szerint a 3X DVD-ROM "megnyerheti a HD DVD-nek a formátumháborút", de szerintünk ez közel sincs így.

Az ötlet apropóját az adja, hogy a HD DVD-kkel szemben egy olcsóbban előállítható, de az asztali HD DVD-kben is lejátszható, HD minőségű tartalmat hordozó formátumot kínáljon a gyártók számára. Ezzel szemben nem túlzottan releváns, hogy mennyibe kerül a kiadók számára az adathordozó fizikai előállítása. Egyrészt azért, mert a HD DVD lemezek előállítás költségei nem lényegesen magasabbak a DVD-k előállítási költségeinél - szemben a Blu-ray lemezekével, ahol jelentős a különbség -, másrészt ezt amúgy is megfizetik a vásárlók. Arról már nem is beszélve, hogy szó sincs arról, hogy bármiféle probléma lenne a HD DVD lemezek előállításával.

A 3X DVD egyébként pont azzal az AACS (Advanced Access Content System) titkosítással kompatibilis, melyhez a közelmúltban találták meg a "mindent nyitó" kulcsot.

A DCA szerint a 3X DVD "olcsó belépőt kínál a HD-videó piacra", de a relatív olcsóságnak ára van, hiszen a 3X DVD limitált adathordozó kapacitása miatt 1080p helyett, csak 720p felbontást kínál, ami ismét megkérdőjelezi a formátum létjogosultságát. Véleményünk szerint pont emiatt a nagy stúdiók nem fognak érdeklődni a 3X DVD iránt, esetlegesen csak a kisebb példányszámú anyagokat megjelentető kiadók - például a pornográf tartalmakkal foglalkozók - találhatják vonzónak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.