Hirdetés
. Hirdetés

5 milliárd választási spam novemberig

|

Az amerikai elnökválasztás spamrekordokat dönthet meg.

Hirdetés

A SonicWALL előrejelzései szerint a 2008. november 4-i amerikai elnökválasztást megelőző 30 napban több mint 5 milliárd politikai tartalmú spam fog landolni a regisztrált szavazók postafiókjaiban. A kampány kezdete óta a hasonló kéretlen levelek aránya eddig nem tapasztalt mértéket ért el, és a tendencia egészen a választás napjáig folytatódik majd. A biztonsági cég adatai szerint csak az elmúlt 3 hónapban 20 százalékkal több politikai e-mail érkezett a postafiókokba.

„Folyamatosan figyelemmel kísérjük a politikai tartalmú kéretlen e-mailek forgalmát a választási ciklus kezdete óta” – mondta Andy Klein, a SonicWALL termékmarketing menedzsere. „2004-ben mintegy 1,25 milliárd politikai spamet prognosztizáltunk és mértünk a választást megelőző időszakban. Az azóta eltelt években általánosságban is óriási növekedést figyelhettünk meg a kéretlen e-mailek számát illetően, így a mostani választások idején már biztosan meghaladja a számuk az 5 milliárdot.

spam.jpg


2004 óta az e-mail az egyik leggyakrabban alkalmazott kommunikációs forma a választásokon induló jelöltek között. A spammerek minden bizonnyal még jobban kihasználják majd a választást övező érdeklődést és hangulatot, így mind az üzleti mind pedig a magánfelhasználóknak azt javasoljuk, tegyék meg a kellő óvintézkedéseket a még hátralévő időszakban, hogy védve legyenek a kéretlen levelek áradatától.”

Bűnözők és manipulátorok
A politikai e-mailek többsége a jelöltektől vagy stábjuktól érkezik, illetve olyanoktól, akik valamely politikai ügyet, kezdeményezést támogatnak. Az ilyen e-mailek száma új csúcsokat ért el az éppen folyó kampány idején, köszönhetően annak, hogy a jelöltek mind gyakrabban és nagyobb arányban használják az internetet a regisztrált választók elérésére. A spammerek és scammerek, támogatók vagy ellenzők, egyaránt kihasználják ezt az időszakot arra, hogy a spamszűrőket kicselezve elérjék céljukat.

Már az év elején elindult az amerikai választók postafiókjait célzó politikai spamek folyama. Egyes események, mint például a pártok jelölő nagygyűlései, alkalomszerűen még nagyobb spam forgalmat generálnak. A SonicWALL adatai szerint az előválasztások óta folyamatosan, eddig mintegy 20 százalékkal nőtt a politikai spamek aránya, és a november 4-i szavazásik további 1-2 százalékos emelkedésre lehet számítani.

A biztonsági cég a választások végéig azt tanácsolja az üzleti és otthoni felhasználóknak, hogy az alábbi három spam típustól óvakodjanak a leginkább:

Valódi spamek, amelyek a választást csaliként használják ki, hogy a címzett megnyissa az üzenetet, amelyben többnyire egy link vagy egy kép van, amelyre kattintva a felhasználót a spammer által készített weboldalra navigálja.

Pártoló spamek, amelyeket valamely nézőpontot képviselő, támogató személyek küldenek. Ezek valós tartalommal rendelkezhetnek, amelyeket valamelyik párt vagy szervezetei küldenek ki; ők többnyire kész listákat vásárolnak meg, amelyeken olyan személyek adatai szerepelnek, akik korábban hozzájárultak ahhoz, hogy a hasonló tartalmú e-maileket eljuttassák hozzájuk – bár többnyire megfeledkeznek erről, vagy mégis zavarónak érzik a postafiókjukban landoló leveleket.

Scamek. Olyan csaló kísérletek, amelyek a felhasználók személyes adatainak megszerzésére irányulnak. Az első ilyen adathalász politikai e-mail 2004-ben tűnt fel, John Kerry kampányát kihasználva hitelkártya információk megszerzésére. Bár a hatóságok kiemelt figyelmet szentelnek a csaló spamek ezen típusának, időről-időre mégis feltűnnek. A politikai spamek mintegy 2-3 százaléka sorolható ebbe a kategóriába.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a politikai események, többek között a választási időszak is aktivizálja a spamküldőket, és egyben a felhasználókat is sérülékenyebbé teszi, hiszen ők is koncentrált figyelemmel követik a választás fejleményeit, így akár olyan kéretlen levelek is megtéveszthetik őket, amelyeket egyébként elkerülnének.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.