Hirdetés
. Hirdetés

5 tipp a PC-s munka gyorsításához

|

5 ingyenes tipp, amivel gyorsabban érünk célt a mindennapi feladatok terén és sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Hirdetés

Az idő pénz, és egyre fogy, gyorsítsuk hát fel a munkát, hogy ne bosszúság forrásaként, hanem hatékony munkaeszközként és a kreatív szórakozás központjaként gondolhassunk a gépre. 5 ingyenes tipp, amivel gyorsabban érünk célt a mindennapi feladatok terén és bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

 

Helyfelszabadítás médiaállományok költöztetésével

 

Kevés hátráltatóbb dolog van, mint amikor helyszűkében vagyunk és az aktuális pár perces feladathoz negyed órán keresztül próbálunk elegendő helyet felszabadítani. Ilyenkor egy huszárvágással megoldhatjuk a dolgot, ha van egy külső merevlemezünk. Egyszerűen költöztessük át hely-igényes zenegyűjteményünket, azaz a Zenék (My Music) mappát a külső egységre.
Először adjunk a Vezérlőpult, Rendszerfelügyelet/Számítógép/Meghajtók pontjában fix betűjelet az egységnek (pl. U:), hogy más meghajtók (pl. flash drive) csatlakoztatásakor ne változzon meg. Windows XP alatt egyszerűen vontassuk át (áthelyezéssel) a külső egységre, az operációs rendszer követni fogja a változtatásokat. Vista alatt kattintsunk jobb gombbal a Zenék mappára és itt kérhetjük a mappa helyének megváltoztatását az új útvonal megadásával. Két megerősítő kérdés után átköltöztetésre kerül minden zeni állomány új helyére és ugyanúgy használható lesz mint eddig - persze csak ha csatlakoztattuk a külső meghajtót.

Ha Windows Media Playert használ és abban nem találja zenéit, akkor az F3 lenyomására előjön a zenei állományok listája, ahol megadhatja az új helyet.

 

 

Manuális alkalmi mentés, hirtelen felindulásból

 

Célszerű adataink és beállításaink rendszeres mentéséhez valamilyen Backup alkalmazást használni, de ha még nem rendszeresítettünk egyet sem és sürgősen biztonságba kellene helyezni dolgainkat, akkor is van megoldás.

Egy olyan külső merevlemezre vagy esetleg hálózaton megosztott mappára lesz szükségünk, mely akkora vagy nagyobb helyet kínál, mint amennyit adataink elfoglalnak. Legcélszerűbb egy eSATA egység beszerzése, ha számítógépünkön található ilyen port. Egyébiránt csökkenő teljesítmény sorrendben megfelel egy FireWire vagy USB 2.0 meghajtó, esetleg megosztott hálózati mappa.

Hogy feltérképezzük a helyigényt, a -R billentyűkombinációval hívjuk elő a Futtatás ablakot, ahova gépeljük be: %userprofile% . Üssünk Entert, erre feljön személyes beállításaink és dokumentumaink mappája. Vontassuk a a dokumentum mappát a külső egységre és kész.
Figyelem, ez a megoldás csak akkor működik, ha nem helyeztük át a Dokumentumok mappát máshová, illetve eleve ezt használjuk mentéskor!

 

 

 

Gyorsabb kedvenc mappák külső program nélkül

 

Leggyakrabban használt mappáink után nem kell fél percekig „egértornászkodni", ha jó helyen létrehozunk egy parancsikont. Ha minduntalan használjuk a mappa tartalmát, akkor a Start menüben vagy a Gyorsindító pulton érdemes létrehoznunk hozzá hivatkozást. Előbbihez vontassuk a mappát a Sajátgépből jobb egérgombbal a Start gombra, de ne engedjük fel az egérgombot, várjuk meg míg a menü felnyílik. Utána húzzuk felülre, a kívánt pozícióba a hivatkozást. Utóbbihoz a Tálca jobbgombos menüjében pipáljuk ki az Eszköztárakban a Gyorsindítót (Quick Launch) és szintén a jobb menüben oldjuk fel a Tálca zárolását. Ezután a Start gomb mellett megjelenő menüre szintén jobb gombbal vontathatunk parancsikont bármely mappáról, alkalmazásról.

 

 

Windows újratelepítés helyett alapos mentés

 

Végső megoldás a halál, azaz sokszor nincs más hátra, mint a Windows újratelepítése, természetesen egy alapos mentés után, ami kiterjed levelekre, Internet könyvjelzőkre, dokumentumokra és esetleg alkalmazások beállításaira. Csakhogy ez nagyon lassú megoldás.

Sok márkás géphez (főleg noteszgépekhez) jár rendszer visszaállító lemez (recovery), mely a mellékelt CD/DVD-ről vagy egy rejtett merevlemez partícióról visszaállítja az eredeti állapotot. Vigyázat, ilyenkor minden adatunk eltűnik, amit a gép birtokba vétele óta a gépre másoltunk, vagy azon létrehoztunk és az utólag telepített alkalmazásoknak is nyoma vész! Csak mindenre kiterjedő adatmentés után vegyük igénybe ezt a helyreállító szolgáltatást!

Ha nem adtak a géphez ilyen szoftvert, akkor magunk is kereshetünk egyet, ilyen például a Drive Image, a Norton Ghost vagy az olvasóink számára a 2006. májusi számban teljes verzióban mellékelt Paragon Drive Image. Célszerű a jól működő, minden szükségessel ellátott rendszerünkről pillanatfelvételt készíteni, amit teljes káosz esetén 10 perc alatt visszatölthetünk.

 


Nagy állományok küldése

 

Könyörögve kérünk mindenkit, hogy előzetes megbeszélés nélkül ne küldjön 1 MB-ot meghaladó mellékletet e-mailen. Egy hagyományos levelezőklienssel (ilyen például az Outlook egy POP3 kapcsolattal) ugyanis csak sorban tölthetők le az üzenetek és egy extra méretű akár negyed órán át is csoroghat lefelé, feltartva a kisebb de fontos üzeneteket és a napi munkát. Szóval, lehet, hogy többé szóba sem állnak velünk mobil internetes ismerőseink egy ilyen figyelmetlenség után.

Használjunk inkább alkalmi állományküldő szolgáltatást, mely kapacitásban nagy szabadságot ad, ugyanakkor nem kell FTP szervert üzemeltetni hozzá. Ilyen a YouSendit (www.yousendit.com), melyet akár agyhalottként is elkezelgethetünk. Még csak regisztrálnunk sem feltétlenül kell és jelszóval sem kötelező bajlódnunk: megadjuk saját címünket, a címzettés és feltöltjük az akár 100 MB-os állományt. A címzett csak egy email értesítést és egy linket kap a letöltéshez. Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat egy ilyen huszárvágással, ne mulasszuk el azonban egybecsomagoláskor a tömörítés mellett titkosítani is az állományokat, ha azok bizalmas adatokat is tartalmaznak.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.