Hirdetés
. Hirdetés

5G-körkép - Kezdeti lépések haladóknak

|

Világszerte sokasodnak a teszthálózatok, de indulnak már a kereskedelmi szolgáltatások is. Különféle szolgáltatói megközelítések vannak, majd elválik, melyik lesz eredményesebb.

Hirdetés

Nem nehéz kitalálni, miért éppen ebbe a lapszámba terveztünk az 5G-hálózatok bevezetésével, jelenlegi állásával és jövőbeli kilátásaival foglalkozó cikket: az apropót természetesen az MWC 2020 adta, amelynek az 5G kétségtelenül az egyik fókuszpontja lett volna. A koronavírus azonban közbeszólt. Sokan, köztük olyan meghatározó vállalatok, mint a British Telecom, a Cisco, a Deutsche Telekom, az Ericsson, az Intel, az LG, a Nokia, a Sony, az Amazon vagy a Facebook úgy döntöttek, nem vesznek részt a mobilvilág legnagyobb éves rendezvényén. A kialakult helyzetben végül a szervező GSMA lefújta a világméretű találkozót. Az 5G-vel kapcsolatos legújabb fejlesztések, bejelentések helyszíne tehát nem Barcelona. Maga a téma azonban világszerte forró, és számos érdekes, elgondolkoztató kérdést vet fel.

Hirdetés

Bő egy éve tele van a sajtó a világ minden tájáról érkező 5G-hírekkel: 5G-teszthálózat indult, kereskedelmi szolgáltatást vezettek be, önvezető autót működtettek 5G-hálózaton, 5G-telefonnal lépett piacra… Néhány hazai bejelentés is történt a témában (lásd a keretes írást), noha itthon még csak a kezdeti lépéseknél tartunk. De vajon jó ütemben és jó irányban haladnak-e a dolgok? Szükség van-e már az 5G-re, vagy csak bizonyos kényszerítő tényezők (például politikai elvárások) miatt sietnek a szolgáltatók? Netán alapvetően marketingcélokat szolgálnak az egymásra licitáló bejelentések, és igazi tartalom, megbízható, kipróbált hálózat még nincs mögöttük? Lehet, hogy olyan éles a verseny, hogy akkor is mindent be kell dobniuk a szolgáltatóknak, ha a beruházás mértéke és megtérülése egyelőre nem indokolná az 5G-fejlesztéseket?

Amerika és a Távol-Kelet
Az Egyesült Államokban 2018-ban négy operátor, az AT&T, a Sprint, a T-Mobile és a Verizon jelentett be 5G-s szolgáltatást, és terveik egy része mára meg is valósult. (Időközben a T-Mobile és a Sprint két éve húzódó fúziója várhatóan idén tavasszal lezárul.) Az AT&T több nagyvárosban építette ki a hálózatot, ami azonban nem a végfelhasználók számára, hanem kijelölt hotspotok és a vezetékes hálózat között nyújtott 5G-kapcsolatot. A Verizon a kísérleti szolgáltatásokat követően 2018-ban négy nagyvárosban indított kereskedelmi szolgáltatást. Célkeresztjében a járműipari felhasználások álltak, ilyen irányú teszteket is végzett. A T-Mobile 2019-ben több városban indított 5G-szolgáltatást. Politikája, hogy bizonyos felhasználói csoportokat céloz meg, és zárt körben kínálja az illető felhasználói kör számára specifikus szolgáltatásait. Az Egyesült Államokban tehát sok helyszínen, mintegy lokális szigetekben kezdtek 5G-szolgáltatást nyújtani az operátorok. Simon Csaba, a Műegyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének docense szerint egyelőre útkeresés zajlik. Minden szolgáltató keresi a számára előnyös műszaki megoldásokat és üzleti konstrukciókat.

A távol-keleti országok közül Korea jár az élen az 5G-s rendszerek bevezetése terén. Országos lefedettségű hálózatán 2019 tavaszán indult kereskedelmi szolgáltatás, előfizetőinek száma a milliós nagyságrendbe esik. Jóllehet az 5G gyors adatkapcsolatot biztosít, az ígért 1 Gbit/s-os letöltési sebességtől elmarad, ezért a felhasználók egy része csalódott. - Az előfizetők többsége csak adatletöltésre és multimédia-szolgáltatásokra használja az 5G-t. Mivel a specifikus (ipari, egészségügyi, mezőgazdasági, logisztikai stb.) felhasználások késlekednek, a szolgáltatók aggódnak, hiszen veszélyben látják befektetéseik közép-hosszú távú megtérülését - fogalmaz Simon Csaba.

Jóllehet Kína az 5G-s mobileszközök gyártása terén az élvonalban van, a kereskedelmi 5G-szolgáltatás csak 2019 őszén indult. A China Mobile ötven nagyvárosban mintegy 50 ezer 5G átjátszóállomást telepített. A nagyméretű fejlesztést alapvetően politikai és presztízsokok motiválták. Figyelemreméltó, hogy Japánban csak 2020-ra várható érdemi 5G-szolgáltatás indítása.

Európai tesztek és kereskedelmi szolgáltatások
Európában az EU által részben finanszírozott 5G PPP projekteknek köszönhetően - de jellemzően a nemzeti kormányok támogatásával - sok korai nemzeti 5G-kísérlet zajlott; 2018 és 2020 között már nyolc termelési rendszerhez köthető szolgáltatást teszteltek. Olaszországban például városi szinten épültek teszthálózatok, köztük okoskikötő-projektek. Svájcban az Ipar 4.0-n belüli tesztek képezték az egyik pillért. Egy egészségügyi segédeszközöket gyártó cég csarnokát lefedték 5G rádiós kapcsolatokkal, amelyek a rendkívül szigorú gyógyszeripari auditrendszert támogatták. A teszt során megvalósították a testre szabott lokalizációs, az AR-rel támogatott minőségellenőrzési, valamint a valós idejű analitikai szolgáltatásokat.

Finnországban a rugalmas, igény szerint önmagát újrakonfiguráló gyártásmenedzsmentet demonstrálták egy 5G-rendszerben. A nagy francia operátorok által vezetett tesztek során a holografikus és AR-alapú távmunka- és távmedicina-szolgáltatásokat, valamint az AR/VR multimédiaszolgáltatásokat vizsgálják. Az alacsony (10 ms alatti) késleltetési igény mindegyik tesztben közös. Ezeken kívül gyakorlatilag minden európai országban voltak már 5G-kísérletek.

Szintén az 5G PPP program keretében 2021-ig páneurópai tesztrendszereket építenek ki, amelyekben különböző termelési láncokat és felhasználási eseteket vizsgálnak. E tesztekben az 5G-s platformok kidolgozására és együttműködésére, illetve az Európai Unió számára fontos termelési rendszerek digitalizációjának vizsgálatára helyezik a hangsúlyt.

Az Európai Unión belül egységesen kijelölt 5G frekvenciasávokon 2019 nyarára három országban indult kereskedelmi szolgáltatás: elsőként Svájcban, utána az Egyesült Királyságban, majd Spanyolországban. A svájci bevezetés azért is jelentős, mert viszonylag rövid határidővel országos lefedettséget tűztek ki célul. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban és Spanyolországban - akárcsak az Egyesült Államokban - egyelőre csak a nagyvárosok lefedésére összpontosítanak.

Közép-európai mozaik
A hazai piachoz hasonlítható közép-európai országok közül elsőként (már 2018 tavaszán) az osztrák kormány egyeztette a közös elvárásokat az érintett szereplőkkel, és meghatározott egy 5G bevezetésére és támogatására vonatkozó menetrendet - mondja Simon Csaba. Eszerint a fontosabb településeken 2020-ra ki kell építeni a hálózatot, 2023-ra pedig ki kell alakítani egy 5G-re épülő digitalizációs ökoszisztémát. A megvalósítás már elindult, a T-Mobile 2019 márciusában elindította korlátozott felhasználói kör számára elérhető kereskedelmi 5G-szolgáltatását.

A lengyel kormány 2018 januárjában publikálta 5G-stratégiáját, de a rendszer bevezetését csak a 2020-2025 közötti időszakra tervezik. Az első kereskedelmi szolgáltatás megnyitása 2020 nyarán várható néhány lengyel nagyvárosban. Csehországban 2020 második felében várható a szolgáltatások indítása, a kormányzat 2024-ig szeretné elérni az országos lefedettséget. Több közép-európai országban késlelteti a folyamatokat, hogy az 5G-hez szükséges frekvenciákat fel kell szabadítani.

- Magyarországon a kormányzat által kezdeményezett, az 5G fejlesztésében és terjesztésében érintett szereplők részvételével megalakult 5G Koalíció tavaly elkészítette az ország 5G Stratégiájának szakmai tervezetét. Jelenleg az állami szereplők részvételével a stratégiai döntések előkészítése zajlik, az 5G Stratégia elfogadásáról a kormány dönthet majd. Az operátorok már végeztek 5G-teszteket, a kereskedelmi szolgáltatás indulása 2020-ban várható.

Valóban lemaradtunk?
Úgy tűnik, régiónk lemaradt az 5G-t bevezető élenjárók mögött. Egyértelmű, hogy kormányzati szinten pörgetnék az eseményeket, továbbá a társadalom is profitálna az 5G-re épülő távdiagnosztikai, okosváros-, Ipar 4.0 vagy egyéb szolgáltatásokból. De vajon valóban itt van már az ideje a következő mobilgeneráció térhódításának? A piac meghatározó szereplői, gyártók, operátorok, elemzők állítják, hogy az 5G beruházási vonzata messze meghaladja a 4G-s hálózatokét. Ahhoz pedig, hogy ez a hatalmas beruházás belátható időn belül megtérüljön, megbízhatóan működő, az ígért műszaki paramétereket teljesítő, nagy területeket lefedő hálózat, kiforrott, nagy mennyiségben rendelkezésre álló végberendezés (például okostelefonok), a gazdaság különböző területein alkalmazható applikációk, valamint jól működő üzleti modellek kellenek. Szakértői vélemények szerint jelenleg minden említett területen bőven vannak még hiányosságok.

Kulcskérdés tehát, hogy minél hamarabb elinduljanak a kereskedelmi szolgáltatások, minél több iparág kapcsolódjon be a saját területükre szabott szolgáltatások kialakításába - hangsúlyozza Simon Csaba. Talán ez volna most a legfontosabb.

5G MAGYARORSZÁGON

· Az NMHH 2016-os aukcióján a DIGI és a Vodafone Magyarország 5G technológia bevezetésére alkalmas frekvenciát vásárolt a 3400-3800 MHz-es frekvenciasávban.

· A Magyar Telekom Zalaegerszeg belvárosában 2019 januárjában elindította első szabványos magyarországi 5G tesztállomását.

· A Telenor Magyarország 2019. május 15-én 5G mobil teszthálózatot indított Győrben.

· A Zala ZONE Járműipari Tesztpálya ünnepélyes megnyitója alkalmából 2019. május 20-án a Vodafone elindította saját frekvenciáján Magyarország első élő, állandó, hálózatába kapcsolt 5G bázisállomását.

· A Vodafone 2019. május 23-án IX. kerületi székházának tetején telepítette a főváros első állandó, élő 5G bázisállomását.

· A Vodafone 2019 októberében elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban.

· A DIGI 2019. november 18-án budapesti székhelyén elindította első éles 5G bázisállomását.

· Az NMHH 2019. szeptember 13-án árverési nyilvántartásba vette a Magyar Telekomot, a Telenor Magyarországot és a Vodafone Magyarországot. Az árverési eljárás az 5G mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák - 700 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz, 3600 MHz - értékesítésére indult. Az NMHH késő őszre jelezte az eredményt. Az árverésre eddig nem került sor, előrelépés idén tavasszal várható.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.